Titta, det här kan du göra för pengarna, PG!
Sedan nyheten att Millicoms styrelse tillsammans med Morgan Stanley utreder diverse budpropåer på bolaget har aktien stigit med inte mindre än 36 procent på två dagar till 297,50 som var slutkursen i fredags. Det värderar Kinneviks drygt 38-procentiga andel till inte mindre än 11,3 miljarder kronor.
Om det verkligen blir en affär lär den slutgiltiga prislappen sannolikt trissas upp ytterligare en bit, vilket värderingar av liknande bolag vid affärer nyligen indikerar. Räknat på en budpremie på 50 procent från kursen innan styrelsen gick ut med nyheten skulle det ge en budnivå på cirka 330 kronor per aktie.
Därmed skulle Kinnevik få loss minst 12,5 miljarder friska kronor och över en natt bli ordentligt stadda vid kassa.
“En affär skulle ge oss stor valfrihet”, konstaterade Kinneviks vd Vigo Carlund själv på Affärsvärlden.se i torsdags.
Visserligen har Kinnevik relativt andra investmentbolag en ganska hög skuldsättning, efter köpet av Frövi kommer nettoskulden upp i en bit över 10 miljarder kronor. Men Vigo Carlund tycks inte särskilt bekymrad över skuldsättningen utan menar att den måste ställas i relation till exempelvis de starka kassaflödena i helägda skogsföretaget Korsnäs.
Frågan är då vad Kinnevik med ordförande Pehr G Gyllenhammar i spetsen har för planer med de nya pengarna. En titt i förre Volvo-chefens CV visar att han är svag för konglomerat samt för att gå in i helt nya verksamheter. På Volvo-tiden såg han ju till att fordonsjätten gjorde stora investeringar i såväl olje- läkemedel, livsmedel och finansbranscherna. Och i början av 80-talet köpte han på sig kontrollposter i Wallenbergbolagen Stora och Atlas Copco, vilket han uppgav sig blivit lovad att göra av patriarken Marcus “Dodde” Wallenberg som gick bort 1982.
Dessutom har han en erkänd böjelse för traditionella branscher, eller som han själv uttryckte det i en intervju i Veckans Affärer nyligen: “Jag älskar industri”.
Och eftersom dagens Kinnevik förutom Korsnäs är ganska fokuserat mot konsumentmarknader som telekom och media är det fritt fram för spekulationer om vad som blir maktbolaget och PG:s nästa drag.
Den vildaste tanken först: Kinnevik använder sina miljarder till att köpa in sig i Volvo. 12,5 miljarder räcker till drygt 8 procent av aktierna i jätten, aktier som Kinnevik kan köpa av franska Renault. Kontakterna mellan Gyllenhammar och förre Renault-chefen Louis Schweitzer, idag ordförande i samma bolag, är fortfarande goda och det har länge spekulerats att fransmännen vill minska sitt ägande. Så sent som förra veckan bidrog ett sådant rykte till att lyfta Renault-kursen. Och 8 procent räcker för att göra Kinnevik till klart största ägare bakom Renault.
Men pengarna skulle också räcka till att köpa hela Volkswagens post på 27,4 procent av rösterna i den andra stora lastbilsjätten, Scania, om tyskarna går med på att pruta ett par tior på de 370 kronor per aktie de en gång betalade Investor för posten.
12,5 miljarder räcker också för att sluka flera börsbolag. Vårdföretaget Capio, med rötter i Gyllenhammars Göteborg, har ett börsvärde på strax under 11 miljarder.
Höganäs, där Gyllenhammars gamle vapendragare från Volvo-tiden Ulf G Lindén är huvudägare, värderas till bara 6 miljarder.
Ett bolag Gyllenhammar torde känna väl är också Volvo-återförsäljaren Bilia, som kontrolleras av Sven Hagströmer och Mats Qviberg. Börsvärdet är 3,5 miljarder.
Kinnevik skulle också kunna plocka på sig 20 procent i vitvarutillverkaren Electrolux och utmana Wallenbergarna.
Det räcker också till nästan 25 procent i västsvenska kullagertillverkaren SKF.
Eller 18 procent i SCA där PG & Co kan röra om i grytan och sätta press på Industrivärden.
Eller till 40 procent av aktierna i herrelösa tobakskoncernen Swedish Match.
Som Volvo-chef ägde Gyllenhammar mäklarfirman Alfred Berg. Det har länge ryktats om att vad som är kvar av firman är till salu. Den kan då slås ihop med de finansrörelser som redan finns i sfärens Invik. Eller varför inte slå till med hela Carnegie som kostar strax under 8 miljarder på börsen.
Och om PG fortfarande tror på oljebranschen kan ett bolag som PA Resources plockas upp för en bit över 5 miljarder, räknat på börsvärdet. Och på andra sidan kölen i Norge, finns desto fler olje och energibolag att köpa in sig i.
Spekulationer, visst, och än är det inte ens klart om det blir någon Millicom-affär. Men räkna med att PG Gyllenhammar kommer att ha ögonen på sig när han kanske för första gången kommer sätta ett rejält avtryck för utvecklingen i Stenbeck-sfären.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.