Topplista: Sverige minst omskrivna bolag

Gruvföretagen NAN Resources och Scan Mining är, i hård konkurrens med rederierna B&N och Svenska Orientlinjen, är årets minst omskrivna bolag. Det visar Ekonomi24:s genomgång av börsbolagens publicitet under det gångna året. I en tid där IT-, riskkapital- och e-handelsbolagen lägger beslag på de braskande rubrikerna hjälper det inte ens att ha finanskändisar som Adolf Lundin, Mats Qviberg eller Sven Hagströmer på ägarlistorna.

Syns du inte så finns du inte. Så skallade ropen i början av året då IT-hallelujans frontfigurer, Johan Staël von Holstein och Jonas Birgersson, excellerade i konsten att bygga varumärken runt sig och sina bolag.

Att VD:n är företagets viktigaste varumärke och att ett företag utan kommunikationsstrategi är ett företag utan aktieägare, blev sanningar i en handvändning och på börsföretagens PR-avdelningar jobbade konsulter på löpande räkning.

Men medan företag inom IT, riskkapital och e-handel under året givit upphov till stora rubriker har många bolag jobbat på i det fördolda – och ofta i skuggan av de personer som stått bakom dem. De körningar som Ekonomi24 gjort i databasen Affärsdata, och som ligger till grund för korandet av årets minst omskrivna bolag, ger till fullo stöd åt tesen att året i högre grad ägnats åt enskilda VD:ar, ägare och centrala befattningshavarna än åt själva bolagen.

Det tydligaste exemplet är oljemagnaten Adolf Lundin som tillsammans med sin son Ian återfinns i närmare 80 artiklar medan två av deras bolag – NAN Resources och Sodra Petroleum – knappt kommer upp i 30 tillsammans.

Två andra finansprofiler som vida överglänser sina bolag utrymmesmässigt är Sven Hagströmer och Mats Qviberg som tillsammans omtalats vid cirka 140 tillfällen medan doldisbolagen J&W, där de via Öresund är största ägare, och TMT One där de kontrollerar nästan 40 procent av rösterna, återfinns i ett trettiotal artiklar vardera. Även elinstallatören Nea utgör ett exempel på fenomenet och har rönt betydligt mindre uppmärksamhet än sin största ägare Gustaf Douglas.

Undantag från regeln är husvagnstillverkaren Kabe, där grundarfamiljen Blomqvist äger 50 procent av kapitalet och drygt 60 procent av rösterna. Där förklaras dock tystnaden runt bolaget just av den låga likviditeten i aktien samt det blygsamma börsvärdet på 80 Mkr.

Fördelat på enskilda listor är Stockholmsbörsens mest omsatta aktier även de mest omskrivna. Sämst i klassen på den listan är Industrivärden som trots att såväl VD- som ordförandebyte annonserats under året, inte återfinns i mer än drygt 500 artiklar (varav ett 30-tal med stavning Industrivärlden!). Detta kan jämföras med listans, och tillika hela börsens, mest omskrivna bolag Ericsson som får över 13 000 träffar i Affärsdata och Telia som kommer som god tvåa med 8 000.

Industrivärden skulle även ligga under genomsnittet publicitetsmässigt på Attract40-listan, trots att det skulle sopa banan med dess samtliga aktörer vad gäller börsvärdet. Attract-listan lanserades i början av sommaren som Stockholmsbörsens flaggskepp och skulle utgöra de mest omsatta bolagen i den nya ekonomin, och även om den redan efter ett halvåret utropats till praktfiasko kan ingen klaga på den medieuppmärksamhet den genererat. Föga överraskande toppas den av internetkonsulterna Icon och Framfab, med cirka 3 200 respektive 3 400 träffar, men även de andra bolagen har åkt med på deras medietåg. Antalet omnämnanden i Affärsdata för de Attract-noterade bolagen ligger i genomsnitt på 700, vilket kan jämföras med att många av de O-listenoterade bolagen inte ens lyckats kapa åt sig 200.

Men vem blir då lyckligare ju mer omskrivet ett bolag är? Inte dess aktieägare i alla fall. Stor massmedial uppmärksamhet går knappast hand i hand med stigande aktiekurser. Priset för framgång är högt och priset för exhibitionism ännu högre, vilket både Johan Staël von Holstein och Jonas Birgersson blivit medvetna om under de senaste månaderna. Marknaden var snabb att fyra av sitt värsta vad-var-det-jag-sa-leende åt Icon och Framfab när kurserna vek. Och i slutet på året fick de sanningar som inlett det ge plats för en gammal lärdom; ”att allt du säger kan – och kommer att – användas emot dig”.

Årets minst omskrivna bolag

1. NAN Resources, börsvärde 200 Mkr (mineralprospektering) 2. B&N, börsvärde 231 Mkr (rederi) 3. Scan Mining, börsvärde 62 Mkr (guldprospektering) 4. Svenska Orientlinjen, börsvärde 50 Mkr (rederi) 5. J&W, börsvärde 620 Mkr (teknisk konsult) 6. Sodra Petroleum, börsvärde 138 Mkr (olja) 7. Kabe, börsvärde 80 Mkr (husvagnar) 8. Klippan, börsvärde 90 Mkr (papper) 9. Nea, börsvärde 900 Mkr (elinstallation) 10. TMT One, börsvärde 560 Mkr (riskkapital-, investmentbolag)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.