Toppvalen på tillväxtmarknaderna

Nyhetsbyrån Bloomberg har sammanställt några placeringsfavoriter på tillväxtmarknaderna för det kommande året.
Toppvalen på tillväxtmarknaderna - putin-700-170103_binary_6815849.jpg

Favoritinvesteringarna för året kretsar kring marknader där det politiska klimatet förbättras samt där tillgångarna är mindre sårbara för negativa överraskningar, som kan uppstå i kölvattnet av USA:s stigande budgetunderskott och Donald Trumps politiska beslut, skriver Bloomberg.

Ryssland

För investerare som lånar pengar i en lågräntemiljö är den ryska rubeln en favorit, enligt UBS. Enligt banken kan en så kallad carry trade i den ryska valutan ge en avkastning på 26 procent de närmaste tolv månaderna. Landet kan även gynnas av stigande oljepriser vilket gör att ryska aktier är en ”uppenbar kandidat”, enligt NN Investment Partners.

Sydafrika

Flera investerare tror att president Jacob Zumas makt kan försvagas, något som ökar attraktionskraften för sydafrikanska aktier och obligationer. Enligt bedömare spås landet med största sannolikhet klara sig undan ett sänkt kreditbetyg vilket ytterligare talar för nyss nämnda tillgångsslag.

Mexiko

Enligt Enrique Diaz-Alvarez, riskchef på Ebury Partners, är den mexikanska peson billig och kan gynnas av en hökaktig centralbank och USA:s nya president som han bedömer är mindre protektionistisk än befarat.

Brasilien

Den skandalomsusade brasilianska oljejätten Petrobras företagsobligation är fortfarande billig, säger Carlos Gribel, chef för fixed income på Andbanc i Miami. Han anser också att det finns en uppsida i gruvbolaget Samarco samt Banco do Brasils coco-instrument.

Chile

Den chilenska börsen gynnas av ett stigande kopparpris och enligt Morgan Stanley, JP Morgan, BTG Pactual Group förväntas en mer näringslivsvänlig politik efter valet senare i år.

Indien

Om USA blir mer protektionistiskt under Donald Trump ser det ljust ut för indiska tillgångsslag. Premiärminister Narendra Modis sedelkupp i november, där 500- och 1000-rupiesedlarna ogiltigförklarades, kan leda till en minskad tillväxt och tvinga fram flera räntesänkning – något som kan gynna statsobligationer.

Indonesien

Om priset på nickel och kol fortsätter upp under året lär den gynna den gruvtunga indonesiska börsen. Högriskobligationerna är en investerarfavorit, särskilt sedan underskottet i Indonesiens bytesbalans minskat avsevärt de senaste åren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco