Gunvor
Törnqvists bolag använde misstänkta ryska fartyget
NS Concord har legat still på Östersjön sedan fredagen den 10 oktober, men flyttade sig österut då Svenska Dagbladet skrev om fartyget.
Fartyget har tidigare pekats ut som moderskepp i det pågående ubåtsdramat i Stockholms skärgård. Fartygets ägare Novoship har dock skickat ut ett pressmeddelande om att fartyget har chartrats för att transportera olja från Primorsk i Ryssland.
I pressmeddelandet säger Novoships vd Yuri Tsvetkov att de är “smickrade av den ökade uppmärksamheten i svensk och internationell media vad gäller NS Concords förflyttningar. Men jag måste meddela att det inte är någonting ovanligt bakom fartygets förflyttning medan hon inväntar sin last.”
Enligt Dagens Nyheter ägs Novoship av det ryska statliga bolaget Sovcomflot. Bolagets vd Sergej Frank var transportminister i en av Vladimir Putins första regeringar i början av 2000-talet och hans son är gift med Gennadij Timtjenkos dotter. Gennadij Timtjenko är Putins personliga vän och var med och startade oljebolaget Gunvor Group. I mars i år sålde Timtjenko sin andel i Gunvor till sin svenske partner Torbjörn Törnqvist bara en dag innan det stod klart att USA satt upp honom på sin sanktionslista. Enligt amerikanska medier ska Gunvor ha förvaltat pengar åt Putin, men Törnqvist har bestämt förnekat att Gunvor har en koppling till Vladimir Putin.
Enligt Aftonbladet har Gunvor chartrat NS Concord via sitt helägda dotterbolag Clearlake i april 2010.
Seth Thomas Pietras, informationsansvarig vid Gunvor, säger till Aftonbladet att Gunvor inte har något med situationen i skärgården att göra och att Törnqvist inte har någon koppling till Putin.
– Herr Törnqvist har ingen relation till herr Putin. Har aldrig haft. Gällande fartyget varken äger eller chartrar vi det. Gunvor har absolut inget att göra med den situationen, säger han.
Utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare John Zanchi säger sig inte vara insatt i uppgifterna om fartyget och Törnqvists kopplingar till Putin.
– Det här är nya uppgifter för oss. Det är något vi måste utvärdera och återkomma om, säger han till Aftonbladet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.