Tre flaggor i Briox nyemission – teckningskursen satt till premie

Affärssystembolaget Briox har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 28 Mkr före kostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Tre flaggor i Briox nyemission – teckningskursen satt till premie - MINIRÄKNARE
Foto: Fredrik Sandberg /

SaaS-bolaget Briox, som bistår mikroföretag att digitalisera sina affärer, vill ta in 28 Mkr i en företrädesemission av aktier. Motivet med kapitalanskaffningen är att få in pengar till bolagets löpande verksamhet.

Emissionsguiden har gått igenom villkoren och hissar tre flaggor.

Aktien handlas ned till teckningskurs

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Bolaget skriver i sitt pressmeddelande om villkoren att teckningskursen är satt till 3,02 kr utifrån aktiens volymvägda snittkurs de senaste 10 handelsdagarna som föregick den 16 februari. Börskursen står just nu i 2,85 kr per aktie. Det är svårt att förstå varför bolaget inte satt teckningskursen till ett rabatterat pris gentemot snittkursen.

Konsekvensen är obeaktat att teckningskursen för tillfället är satt till en premie. Om börskursen fortsätter att ligga på dessa nivåer riskerar det att minska incitamenten för befintliga ägare att delta i emissionen.

Styrelseordförande Erik Hammarberg kommenterar:

”Teckningskursen är satt efter VWAP mellan 2/2 och 15/2, alltså de 10 handelsdagar som föregick pressmeddelandet, med en dags mellanrum för att förbereda villkoren inför PM. Det vill säga, snittpriset för aktien i snar anslutning till offentliggörandet. Det är alltså inte tal om teckningskursen har satts med en premie.”

Dåligt garantiupplägg

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Emissionen är säkrad till 34%, motsvarande 9,5 Mkr, genom bottom-up-garantier.

Styrelseordförande Erik Hammarberg kommenterar:

”Även om garantierna tekniskt sett betraktas som bottengarantier måste det också förstås utifrån dagens marknadsläge. Garantierna tecknas ju inte av ett utomstående garantikonsortium som är ute efter en enkelt intjänad garantiprovision utan risk. De tecknas av befintliga storägare som varit med länge och vill fortsätta stötta bolaget.”

Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Briox har inte angivit emissionskostnader. De har inte heller meddelat vad utspädningen blir för aktieägare som väljer att inte teckna i emissionen. Enligt Emissionsguidens bedömning landar den på cirka 14%. Slutligen har man inte meddelat om styrelse och ledning avser att teckna.

Styrelseordförande Erik Hammarberg kommenterar:

”Mer information tillgängliggörs i det Informationsmemorandum som släpps ett par dagar innan teckningsstart, vilket framgår av pressmeddelandet.”

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget memorandum publiceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco