Tre heta aktieportföljer

Affärsvärlden inleder hösten med att vaska fram tre inspirationsportföljer med olika profiler.

Utifrån nyckeltal baserade på analytikerkollektivets prognoser redovisas här bredvid tre aktieportföljer med olika inriktning. Kärnan i portföljerna är attraktiva nyckeltal, men urvalet har ett visst mått av subjektivitet för att få en bättre bransch­spridning och för att undvika alltför riskfyllda bolag. Tilläggas ska att alla bolag i tabellerna inte är Affärsvärlden-favoriter, ty nyckeltalen väger tyngst.

Den översta utdelningsportföljen innehåller tio bolag där genomsnittliga direktavkastningen nästa år väntas hamna på drygt 5 procent. Vid sidan av tungviktare som Nordea, ­Swedbank och Telia syns här några mid cap-bolag som Bilia, Dustin och Coor. Skuldsättningsnivån är totalt sett relativt låg vid 1,1 gånger ebitda-resultatet i snitt.

Värdeportföljen fokuserar i stället på en låg ev/ebit-värdering utifrån prognosen för 2018. De tio bolagen handlas till ett ­genomsnittligt ev/ebit på bara drygt 10. Lägst värdering har cykliska Gränges och Volvo, medan mer ocykliska Academedia och Betsson värderas något högre.

I portföljen längst ner har ­fokus legat på stabila och höga fria kassaflöden över tid samt en relativt konjunkturokänslig verksamhet. Bolagen är sorterade efter genomsnittlig free cash flow-yield under 2017–2019. Här märks turnaround-bolag som Getinge och Mekonomen liksom klassiska defensiva bolag som Telia och Swedish Match.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.