Tre rapporter att hålla ögonen på under onsdagen

I onsdagens rapportflod ryms både uppdelningscase och sammanslagningar. Här är tre bolagsrapporter att bevaka under onsdagen.

I den arla morgonstunden är det dags för det nyligen konsoliderade Intrum Justitia att leverera sin rapport för det tredje kvartalet. Enligt SME väntas kredithanteringsbolaget öka sitt justerade rörelseresultat från 567 miljoner kronor till 961 miljoner kronor. Analytikerna antas fokusera på eventuella kommentarer kring avyttringen av de enheter som krävs för att blidka EU:s konkurrenslagar.

Sedan bolaget fusionerades med den norska konkurrenten Lindorff i somras har aktien tagit ett skutt uppåt på börsen, till många blankares förtret. Enligt en färsk sammanställning är aktien en av de mest blankade på Stockholmsbörsen.

Bolaget levererar inga prognoser, men vinsten per aktie har ökat med i genomsnitt 30 procent om året under de senaste fem åren. Detta är långt över koncernens viktigaste finansiella mål som lyder på en vinsttillväxt på 10 procent årligen. Detta fick Affärsvärlden att tidigare i år rekommendera köp av aktien.

Först ut att rapportera bland verkstadsbolagen är Atlas Copco. Förra kvartalets uppskruvade förväntningar gjorde att Atlas Copcos aktie föll 7 procent efter ett justerat rörelseresultat som steg 30 procent, men hamnade under de väl tilltagna estimaten på 34 procent. Detta gör att marknaden tittar extra noga på utsiktsutlåtandet under morgondagens rapport som serveras till lunch.

Analyshuset Inquiry Financial väntar att Atlas Copcos underliggande rörelseresultat ska ha ökat med 17 procent till 6,1 miljarder kronor i det tredje kvartalet (då dollareffekten vänt om till negativ), och orderingången med 11,5 procent till 29 miljarder.

Det som nu är Stockholmsbörsens nu största verkstadsbolag ska delas upp under våren 2018. Om syftet med gruvavknoppningen Epiroc är att synliggöra värden kunde tajmingen inte gärna vara bättre när gruvor runt om i världen fått upp farten och nyinvesterar igen. Epiroc, som i år kan antas nå en rörelsemarginal kring 19,5 procent, får därmed möjligheter att nå upp till Rest-Atlas Copcos marginal på drygt 24 procent.

Atlas Copcos A-aktie handlas idag för 340 kronor, och är därmed snubblande nära den riktkurs på 341 kronor som Affärsvärlden satte i våras. Men än är inte resan över för Atlas – enligt Affärsvärldens nya rekommendation ska aktien upp till 381 kronor.

Ett annat bolag som ryktas gå mot en uppdelning är medicinteknikbolaget Getinge. Enligt en analyssammanställning gjord av Nyhetsbyrån Direkt verkar det mest troligt att sjukssängsverksamheten Arjo särskiljs från bolaget. Rubriken för Nordeas färska bolagsanalys är det lockande “Köp aktien och få Arjo på köpet”.

“Getinge arbetar hårt med att verkställa sin planerade avknoppning då inte något av affärsområdena tjänar på att det drar ut på tiden”, skriver i sin tur Handelsbanken Capital Markets.

Förväntningarna på Getinge har däremot kommit ner ganska rejält efter att halvårsrapporten var en besvikelse. Konsensusprognosen för ebita-resultatet för det tredje kvartalet har enligt Factset sänkts med hela 20 procent sedan juni. Men levererar bolaget på nya löften finns helt klart utrymme för kurslyft i den pressade aktien.

Under tisdagen handlas Getinge-aktien för 155 kronor på Stockholmsbörsen. Affärsvärlden bedömer att det är en låg värdering på bolaget och behåller det i den aktiva portföljen.

Dock drabbas Getinge av lägre p/e-tal när det möter tillfälliga verksamhetsproblem. När aktiemarknadens syn var som mest pessimistisk värderades varje vinstkrona till p/e 9. I dag är p/e-talet 14. När bolaget var som mest omtyckt värderades aktien till p/e 20,4.

 

Rapportschema onsdag 17 oktober

Bolag Tid
SHB 7.00
Dustin 7.00
Qliro 8.00
Byggmax 8.00
Venue Retail Group 8.00
Intrum Justitia 8.00
Altrium Ljungberg 8.30
Nederman 9.00
Atlas Copco 12.00
Getinge 13.00
Traction 13.00
Uniflex 13.00
OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här