Trendbrottet: Bostadspriserna stiger igen – efter nio månaders nedgång

Efter nio månader av sjunkande bostadspriser tyder en positiv utveckling i storstäderna under januari på ett trendbrott. Det visar nya siffror från Valueguard.
Trendbrottet: Bostadspriserna stiger igen – efter nio månaders nedgång -
Marcus Svanberg, VD Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Foto: Anders Wiklund/TT

Fram till årsskiftet fortsatte bostadspriserna att falla, visar nyutkomna siffror för december. För hela marknaden sjönk Valueguards prisindex HOX Sverige med -1,4%, där bostadsrättspriserna tappade -0,9% och villapriserna -1,7%.

”Chockhöjda räntor, el-kris och kraftig inflation skapade en rejäl inbromsning som kommer att påverka bostadsmarknaden även i år. Nu är bostadspriserna tillbaka på samma nivå som innan pandemins extrema uppgångar de senaste två åren”, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Utvecklingen i Stockholm var mer polariserad än i andra landsändar under årets sista månad. Priset på bostadsrätter sjönk bara med 0,3% jämfört med 0,9% för hela landet, medan villaprisernas tapp på 2% var högre än riksgenomsnittet. I Göteborg stod sig villorna däremot stadigare med 0,4% prisnedgång i december, medan bostadsrätterna tappade i linje med hela landet.

Helårssiffrorna för 2022 landar därmed på -12,7% totalt för riket, med den största tillbakagången för villor: -13,7%, och -11% för bostadsrätter. Störst tapp jämtemot pristoppen 2022 visar villor i Stockholm som förlorat -18,4% i värde.

Januarisiffror ger anledning till tillförsikt

Mer uppmärksamhet än december-siffrorna röner dock hoppingivande preliminärdata från Valueguard för första hälften av januari. Framför allt anas ett trendbrott i Göteborg, där bostadsrättspriserna steg med 1,4% och i Stockholm där lyftet nådde 2,0%. En uppgång i storstädernas ger särskild anledning till tillförsikt eftersom de anses vara ledande indikatorer.

”Det har varit en stark start på året med ökad efterfrågan, högt tryck på visningarna och fler avslutade affärer. Det är en ordentlig scenförändring mot hur det såg ut under stora delar av förra året då det till och med förekom att vi hade nollvisningar”, säger Fredrik Kullman, VD på Bjurfors Sverige.

Han berättar att visningarna i januari ibland varit fulla och att man för första gången på länge ser budgivningar. Fallande priser och en längre period av låg aktivitet tror han skapat ett uppdämt behov.

Sven-Erik Kristensen, VD för Bjurfors i Göteborg, bekräftar läget i Sveriges andra stad.

”Köpare och säljare har accepterat den nya verkligheten med högre räntor. Samtidigt ser vi positiva tecken som att börsen återhämtat sig och att toppen på inflationen snart är nådd. Det skapar en ökad optimism,” säger han.

…men mäklartoppen är avvaktande

Hittills handlar det dock om försiktiga tecken under en kort tidsperiod. Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling, ser en fortsatt sidledes utveckling för bostadspriserna under 2023, och förväntar ingen uppgång förrän tidigast 2024.

”De senaste månadernas statistik visar att bostadsrättspriserna i Stockholmsområdet mer eller mindre stabiliserats på en ny nivå, medan det fortsatt är en viss obalans i förväntningsnivån gällande villor”, säger han.

Fredrik Kullman på Bjurefors håller med om att man ska läsa de preliminära siffrorna med viss försiktighet.

”Jag vill inte vara för snabb på att prata om en vändning. Det finns fortfarande många orosmoln och januari brukar vara en bra månad på bostadsmarknaden”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.