Trendbrottet: Hushållens förmögenhet minskar

För första gången på två år minskar hushållens förmögenhet, visar SEB:s färska sparbarometer.
Mynt och plånbok, hushållen
Foto: Henrik Montgomery / TT

De svenska hushållens förmögenhet minskade under det första kvartalet. Nettoförmögenheten minskade med 849 miljarder kronor och uppgick vid utgången av kvartalet till 23 340 miljarder kronor. Samtidigt minskade värdet på hushållens bruttoförmögenhet med 781 miljarder kronor till 28 439 miljarder kronor. Det visar SEB:s sparbarometer för första kvartalet 2022.

Den främsta anledningen är kraftigt minskade aktietillgångar om -7,6%.

“Första kvartalet präglades av fallande börskurser, hög inflation, stigande räntor och följaktligen något svagare konjunkturutsikter. Det fick hushållens förmögenhet att vända ner för första gången sedan pandemins inledning. I osäkra tider minskar även hushållens riskaptit, vilket återspeglas tydligt i en omfördelning av nysparande från fonder till sparkonto”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Hushållens skulder ökade under kvartalet med 68 miljarder kronor, eller 1,3%. Ökningstakten är lägre än föregående kvartal, som låg på 1,8%, och även lägre än den genomsnittliga ökningstakten för de tio senaste åren, som legat på 1,4%. På årsbasis ligger dock ökningstakten kvar på samma nivå som föregående kvartal, det vill säga 6,9%. Det är den högsta nivån sedan början på 2017.

“Hushållens skulder fortsätter att öka om än i en något mer dämpad takt. Det vi nu ser kan mycket väl vara början på en bredare inbromsning som kan bli tydligare i takt med en svagare boprisutveckling och fortsatt stigande räntor. Det mesta talar för att den långa trenden av sjunkande räntekostnader nu bottnat och hushållen bör förbereda sig på ett högre ränteklimat”, säger Américo Fernández.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.