”Trenden går mot fun-dining”

Lisa Lemke och Marcus Nordgren har öppnat en helgpizzeria – hemma hos sig själva. Nu strömmar gästerna från hela landet för att besöka Prostens ­Pizzeria på Skrea Backe.

Det var när Lisa Lemke och Marcus Nordgren letade efter ett nytt boende på landet utanför Falkenberg som de ramlade över den gamla prästgården på Skrea Backe. På gården fanns ett uthus med en stenugn och det dröjde inte länge innan paret bestämde sig för att öppna en pizzeria. Lisa Lemke är matentreprenör och Marcus Nordgren arbetar som kock och krögare och båda längtade efter att öppna en egen och genuin krog vid sidan av sina ordinarie arbeten. Inspirationen hämtade de från ett besök i New York, där de åt på pizzeria Roberta’s i Brooklyn.

– Det var en så häftig pizzeria med en egen unik stil och familjär stämning. Dessutom så odlar de en del av ingredienserna själva. Vi tänkte att vi ville göra samma sak, men det skulle vara på Skrea Backe intill en åker i stället, säger Lisa Lemke och skrattar till.

Under augusti 2013 slogs portarna upp för Prostens Pizzeria i uthuset på gården – bara 25 meter från huset där familjen bor. Förväntningarna var låga; tanken var att fram­för allt grannarna skulle komma. Men redan från dag ett var det fullsatt på Prostens Pizzeria. Nu släpps bokningarna två månader i stöten och det blir fullbokat på ett par minuter. Gästerna kommer från hela landet.

– Det har verkligen varit hysteriskt, nästan lite rockkonsertfeeling över det hela. Jag kan fortfarande inte fatta vad som har hänt. Förra sommaren gick all vår tid till att sköta pizzerian – och vi som trodde att vi kunde göra det vid sidan om. Det är fantastiskt att det har blivit så stort med tanke på att vi inte har lagt en krona i marknadsföring.

Närproducerat är devisen på Prostens Pizzeria. Degen köps från Solhaga Stenugnsbageri och grönsaker av odlaren Mikael Lidenholm på Ugglarps Grönt, som levererar till Noma i Köpenhamn. De bor granne med ett mikrobryggeri, en vinodling och en ekobonde. De har själva höns på gården (och troligen grisar framåt sommaren). Lisa Lemke tror att de har lyckats starta en krog som är alla krögares våta dröm.

– Vi ser mer och mer att trenden går mot fun-dining, inte fine-dining. Nu vill man hellre ha det opretentiöst och avslappnat och man märker det genom att flera finkrogar öppnar egna bakfickor, sådana ställen som kockarna själv gärna käkar på, säger hon och fortsätter:

– Vi har lyxförutsättningar eftersom vi jobbar så nära producenterna och har så fantastiska råvaror att välja mellan under året.

Det är oftast Marcus Nordgren som bakar pizzorna medan Lisa Lemke sköter ruljangsen runtomkring. Pizzorna – gästerna kan välja mellan fem olika sorter varje helg – är framför allt präglade av de närproducerade råvaror som finns att tillgå för varje årstid och är inte nödvändigtvis strikt italienska. Hon berättar om en pizza med mozzarellaost, svartkål eller grönkål, gruyèreost, lufttorkat sidfläsk och karamelliserad lök. Men de har även flera annorlunda varianter: en pizza med fläsklägg och surkål och en annan med råbiff.

– Vad som helst kan hamna på pizzan, men inte på ett förlöjligande sätt. Vi utgår från vad som är gott och vad som finns tillgängligt, säger hon.

Hur ser ni på framtiden?

– Många frågar: Varför har ni inte öppet oftare och fler sittplatser? Men vi vill fortsätta driva pizzerian på halvtid och för oss är det viktigaste att vi har roligt. Det ska vara inspirerande, inte dränerande.

 

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight