Treschow valde Nokia – dumpade Nivert

När Wall Street Journal rankar Europas mest framgångsrika yrkeskvinnor sopar Storbritannien, Frankrike och Finland banan med de andra europeiska länderna. Sveriges enda bidrag i sammanhanget är Michael Treschow, blivande Ericsson-ordförande och medlem i den jury som både lyckades sparka ut Marianne Nivert från listan och sätta en Nokia-kvinna i toppen.

Trots att det svenska näringslivet med jämna mellanrum slår sig för bröstet för att ha framgångsrika affärskvinnor i sina styrelser och ledningsgrupper, befinner vi oss fortfarande i strykklass jämfört med många andra länder i Europa. Det är åtminstone en slutsats som kan dras ur Wall Street Journal Europes årliga ranking av Europas mest framgångsrika affärskvinnor.

I förra årets ranking representerades Sverige av Telias VD Marianne Nivert, som hade kapat åt sig en tolfteplats, men i år finns hon inte kvar på listan överhuvudtaget.

Den enda representation Sverige kan stoltsera med i sammanhanget är att ha bidragit med en jurymedlem. En av de fyra männen i den totalt elva personer starka juryn är Michael Treschow, VD på Electrolux som i vår tar klivet in i telekombranschen när han övertar ordförandeskapet i Ericsson.

Juryn har utgått från en ”shortlist” på drygt 40 kvinnor med tunga chefsposter på företag runt om i Europa. Dessa har sedan poängsatts från 1-10 utifrån vilka substantiella framgångar kvinnan ifråga hade under 2001 relativt kollegor i samma bransch samt om andra aktörer i branschen ser henne som ett ”ledande” namn. Den som uppfyllt dessa kriterier bäst, enligt WSJ och bland andra Michael Treschow, är en av de absoluta toppcheferna på hans framtida ärkekonkurrent Nokia.

Sari Baldauf, VD för Nokia Networks, har avancerat rejält på listan och klättrat från plats fjorton förra året till delad förstaplats med Rose Marie Bravo, VD för Burberry. WSJ hyllar Sari Baldauf för att i god tid innan telekomkrisen var ett faktum ha omorganiserat företaget på ett bra sätt, ha placerat kunderna i fokus och lagt ut stora delar av tillverkningen.

Debut på listan, på plats nummer 21, gör en annan finländsk telekomkvinna, Anni Vepsalainen, vice president på Soneras Mobile Operations. Hon är en långvägare inom bolaget där hon började 1987 och har de två senaste åren lett Mobile Operations som står för 55 procent av bolagets intäkter. Sedan april förra året har hon även ingått i telejättens ledningsgrupp.

Europas 15 mäktigaste kvinnor 1.Sari Baldauf, VD Nokia Networks, Finland 1. Rose Marie Bravo, VD Burberry, Storbritannien 3. Maria Marced, General manager, EMEA Intel Corp, USA 4. Agnes Touraine, Ordförande och VD, Vivendi Universal Publishing, Frankrike 5. Christine Lagarde, Ordförande, Baker & McKenzie, USA 6. Barbara Cassani, VD, Go, Storbritannien 7.Magda Salarich, marknadschef för Citroën Europa och direktör Citroën Spanien, Frankrike 8. Laure de Beauvau-Craon, VD Sothebys, Frankrike 9.Gain Rebuck, Ordförande och VD Random House, Storbritannien 9. Kim Winser, VD Pringle, Skottland 11. Chantal Roos, VD Yves Saint Laurent Beauté, Frankrike 12. Concetta Lanciaux, chef för flera områden inom LVMH och rådgivare åt koncernchefen Bernard Arnault, Frankrike 13. Judy Gibbons, Vice President, MSN Europa, Mellanöstern och Afrika 14. Rosa Cullel Muniesa, Executive Deputy Director General, La Caixa, Spain 15. Anne Lauvergeon, Ordförande för ledningsgruppen, Areva SA, Frankrike

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets