Trist börsvecka väntar
Börsåret 2009 har börjat strålande med en kursuppgång på 32 procent, varav nästan 9 procent levererades under sommaren. Optimismen grundar sig på att USA lämnar recessionen bakom sig under tredje kvartalet, räntorna är rekordlåga och analytikernas förväntningar överträffades när rapporterna för andra kvartalet lades fram. Rapportsäsongen kan sammanfattas med tre ord: bättre än väntat.
Bortsett från Baltikum syns inte många spår av lågkonjunkturen hos de svenska bankerna. Faktum är att konstaterade förluster fortfarande är ganska små.
Av bankernas totala utlåning på 7 700 miljarder kronor är det bara 2 promille som har skrivits bort under andra kvartalet. Däremot har det satts av pengar för kommande förluster, närmare bestämt 56 miljarder kronor, varav Swedbank står för 19 miljarder.
Men det gäller att hålla i minnet att en stor del av de gigantiska förlusterna i de anglosaxiska och europeiska bankerna så här långt kommer från nedskrivning av värdet på kreditrelaterade värdepapper och inte från vanlig utlåning. Kreditförlusterna kommer när lågkonjunkturen pågått ett tag, och förväntas ge sig till känna på allvar under hösten. Apropå Baltikum, var det ingen större överraskning för marknaden att Swedbank utnyttjar sommarens kursuppgång till att stärka kapitalbasen med 15 friska miljarder. Att samtidigt dra slutsatsen att SEB följer efter är däremot inte självklart.
Med lejonparten av bolagsrapporterna bakom sig fokuserar aktiemarknaden på makro. Förra veckan avslutades i moll när University of Michigans index över stämningsläget hos de amerikanska konsumenterna var oväntat dystert. Junisiffran var 66, och analytikerna hoppades på fortsatt optimism. Utfallet för juli blev i stället det motsatta och index sjönk till 63,2.
Förhoppningen står nu till att låga räntor sätter fart på konsumenterna. Även om Federal Reserve flaggar för att de enorma stödköp som gjorts i statsobligationer gradvis ska avvecklas tar det troligen tid.
Till skillnad från i Sverige är det långräntorna som har störst betydelse för hushållen i USA, då bostadslånen ofta har långa bindningstider. Vi håller tummarna för att strategin fungerar, för det är som bekant på grundvalarna “lending & spending” som återhämtningen i den för oss alla så viktiga amerikanska konsumtionen vilar.
I juli sjönk den amerikanska detaljhandelsförsäljningen, bilar oräknat, med 0,6 procent. Räknas bilförsäljningen med blev tappet marginella 0,1 procent, men då hade analytikerna å andra sidan förväntat sig en uppgång på 0,8 procent.
På fredag släpps siffror över hur många hus och bostadsrätter som sålts i USA under juli. Konsensus är en ökning med ett par procent jämfört med i juni till 5 miljoner försäljningar. På tisdag 25 augusti presenteras Consumer Confidence, en enkät där femtusen amerikaner bland annat svarar på hur de ser på sin ekonomiska framtid.
Med tanke på Michigan index borde förväntningarna ha kommit ned en bit. I övrigt väntas inga kioskvältare på statistikfronten.
Kommande vecka bjuder inte heller på några tunga bolagsrapporter. Bland eftersläntrarna finns Kungsleden och PA Resources som lämnar sina siffror i dag, onsdag. Det ska bli spännande att se om det gjorts några fastighetsaffärer under kvartalet och vad som väntas hända med oljepriset framöver.
Torsdagen går i klädhandelns tecken med Björn Borg på den svenska sidan och amerikanska Gap. Det senare släpper troligen sina dystra siffror efter börsens stängning. Konsensus är vikande försäljning och en förlust om 0,8 dollar per aktie. På hemmaplan ser vi fram emot vad Ratos vd Arne Karlsson har att säga om konjunkturen.
Nästa vecka startas med siffror från JM. Med tanke på att aktiekursen stigit nästan 80 procent i år finns risk för bakslag. Samma gäller för Eniro som rapporterar på tisdag.
Dyker det inte upp något oväntat blir grundtipset att börsen fortsätter traggla i intervallet 850-900 för OMXS30 under veckan. Det gick fort upp i juli och det är svårt att se vad som ska ge bränsle åt kursuppgången på kort sikt. Risken finns att det blir en trist börs denna vecka.
_______________________________________________________________
Nu i veckan
Onsdag
* Kungsleden,
PA Resources
* EMU: Bytesbalans, byggproduktion juni
Torsdag
* Björn Borg, Melker Schörling, Ratos
* USA: Ledande
indikatorer, Philadelphia Fed-index
Fredag
* EMU: Inköpschefsindex augusti
* USA: Husförsäljning
Måndag
* JM, Kabe, New Wave
* EMU: Industriorder
Tisdag
* Eniro, Peab
* USA: Consumer Confidence
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.