Trump slår till med nya ståltullar

USA kommer återinföra stål- och aluminiumtullar på Brasilien och Argentina, skriver president Donald Trump på Twitter. Beslutet motiveras med "en massiv devalvering" av ländernas valutor

Enligt Donald Trump slår vad han kallar devalveringen av de båda ländernas valutor hårt mot USA:s bönder, vars varor handlas i dollar.

”Därför kommer jag med omedelbar verkan återinföra tullar på allt stål och aluminium som skeppas till USA från dessa länder”, skriver Trump.

Han passade även på att uppmana USA:s centralbank Federal Reserve att vidta åtgärder för att förhindra att länder skor sig på att dollarn blivit starkare.

”Sänk räntorna & stimulera – Fed!”, skriver han.

Trump har vid upprepade tillfällen uppmanat Feds direktion att sänka styrräntan under noll, bland annat med hänvisning till att negativa styrräntor i andra länder och i eurozonen ger dessa länder en konkurrensfördel på världsmarknaden.

Feds nästa räntebesked kommer den 11 december.

Trump avstod tidigare i höst från att införa tullar på bilar och bildelar från Japan och EU, vilket då skulle ha skett med motiveringen att billiga varor från Japan och EU hotade USA:s nationella säkerhet.

Enligt den lagstiftning Trumps biltullar skulle ha baserats på passerades en deadline för att införa tullarna den 14 november.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.