Trycket minskar på bomarknaden

Bostadspriserna når visserligen nya höjder men storstadsregionernas marknader har nu börjat svalna, uppger den statliga bolåneaktören SBAB som varje kvartal genomför en undersökning bland mäklare.

”Jämfört med den rekordheta inledningen på året så har trycket på efterfrågan, budgivning och priser minskat en del under de senaste månaderna. Försäljningstiderna faller inte heller lika snabbt som tidigare. Trenden mot svalare marknader väntas hålla i sig även under årets tredje kvartal”, skriver SBAB.

Mäklarna räknar med i stort sett oförändrad budgivning, oförändrade försäljningstider och ett visst fortsatt tryck uppåt på priserna på storstädernas bostadsmarknader under det tredje kvartalet.

”En tydlig dämpning från de extremt uppdrivna prisökningstakterna under början av året är dock inräknad. Omräknat till procent blir prognosen stillastående eller svagt fallande priser på Stockholms och Göteborgs bostadsrättsmarknader, men en uppgång med drygt 3 procent för Malmös bostadsrättspriser”, skriver SBAB vidare.

Småhuspriserna väntas stiga med knappt 1 procent i Stockholm och knappt 2 procent i Göteborg och Malmö. Jämfört med prisnivåerna i september 2014 innebär det årliga prisökningstakter mellan 8 och 14 procent.

”Det finns sannolikt ett inslag av naturlig inbromsning i prisutvecklingen under våren och sommaren. Boräntorna har inte heller fallit i samma utsträckning som de gjorde under vintern och turerna kring amorteringskravet kan ha bidragit. Till sist kan börsutvecklingen, med kraftig uppgång under vintern och stillastående eller fallande kurser därefter, ha påverkat”, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg i en skriftlig kommentar.

Mäklarbarometern baseras på en enkät till 220 mäklare i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG