Tunga fall för oljejättarna

Det branta fallet för oljepriset har gjort energisektorn till en förlorare. Affärsvärlden har sammanställt nyckeltalen för sektorns största spelare.

Våren och sommaren 2008, efter att oljepriset på 1,5 år stigit från cirka 50 dollar till över 140 dollar, kunde prognoser om ett oljepris på 200 dollar eller mer skymtas i pressen.

Knappt åtta år senare, efter att oljan på 1,5 år fallit från 115 dollar till under 30 dollar, fylls media i stället av bedömare som talar om ett möjligt fall ner till 20 dollar.

Om den nuvarande nedgången visar sig lika tillfällig som uppgången 2008 finns det tveklöst potential i oljesektorn, som underpresterat rejält de senaste åren.

I tabellen har vi sammanställt nyckeltal för världens största oljebolag. I genomsnitt har dessa fått se sina aktier falla med 27 procent under det senaste året, räknat i dollar. Senaste femårsperioden är tappet hela 41 procent.

På listan finns det gott om bolag som handlas till attraktiva nyckeltal. Exempelvis handlas 18 av de 25 bolagen under eget kapital. Och de ryska oljebolagen liksom skandalomsusade brasilianska oljejätten Petrobras handlas till låga ensiffriga p/e-tal. I de fallen finns dock klara frågetecken kring om bolagen drivs med fokus på aktieägarvärde.

För kupongklippare är sektorn högintressant med en genomsnittlig direktavkastning på nära 5 procent. Om oljepriset ligger kvar på nuvarande låga nivåer en längre tid finns dock uppenbara risker för sänkta utdelningar. Därför är det viktigt att samtidigt hålla ett öga på ­bolagens skuldsättning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.