Turkisk miljardsmäll hotar Nokia
Att den turkiska teleoperatören Telsim befinner sig i en akut kris stod om inte förr klart i somras då Nokia meddelade att bolaget inte genomfört en återbetalning av 240 miljoner dollar som planerat. Pengarna är en del av det lån på totalt 719 miljoner dollar som Nokia lämnat till Telsim för köp av utrustning. Sedan dess har Nokia upphört med alla leveranser till Telsim.
Amerikanska Motorola är huvudleverantör till Telsim och i sin kvartalsrapport som presenterades på tisdagen reserverar bolaget 1,3 miljarder dollar av ett totalt lån på 2 miljarder. Telsim har enligt Motorola hittills vägrat diskutera en omfinansiering av lånet eller en försäljning av delar av, eller hela, bolaget för att betala tillbaka pengarna.
Nokia och Motorola har gått så långt som att anlita en detektivbyrå för att undersöka Telsims ägare, familjen Uzan, och deras finanser. Enligt tidningen Forbes är familjen god för 1,6 miljarder dollar. Det mesta av förmögenheten lär dock vara investerad i olika telekomprojekt och kan därför antas ha minskat i värde på sistone.
Den amerikanska staten är också inkopplad i fallet och har utövat påtryckningar på Turkiet för att tvinga Telsim till förhandlingsbordet. Hittills tycks inget ha hjälpt och på Nokia säger man idag att några framsteg inte har gjorts.
”Vi befinner oss fortfarande i en process där vi försöker hitta en positiv lösning på situationen med Telsim. Mer än så kan vi inte kommentera läget eftersom Telsim fortfarande är en kund till oss”, säger Nokias informationschef Maija Tommila. Hon vill inte heller säga huruvida Nokia överväger en liknande nedskrivning av sin fordran på Telsim som Motorola.
Lånet till Telsim är bara en del av Nokias kundlån. Totalt rör det sig om cirka 40 miljarder kronor som Nokia har lånat ut till olika teleoperatörer runt om i världen. Förutom Telsim i Turkiet har lån även gått till andra riskfyllda tillväxtmarknader som Brasilien och Venezuela.
”Dit har även Ericsson gjort olika utfästelser och jag kan tänka mig att både Nokia och Ericsson för närvarande ser över vad man kan rädda från den regionen”, säger Håkan Wranne, telekomanalytiker på Fischer Partners.
Han ser dock inte Telsims obetalda skulder som något större hot mot Nokias ekonomi.
”Det är inte orimligt att tänka sig att även Nokia kommer att skriva ned sin fordran på Telsim, men för Nokia är det inte någon katastrof. De har ett starkt kassaflöde och en stor kassa, så det är inte någon fara för deras finanser. Sedan är Telsim även en viktig kund till Nokia som de inte längre levererar till. Det är förstås negativt för tillväxten inom system”, säger Håkan Wranne.
Bland dem som mottagit stora lån från Nokia finns även bolag som BT Orange och Mobilcom i Tyskland (2 miljarder euro), Hutchinson UK (460 miljoner pund), och Orange Switzerland (240 miljoner franc).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.