Turnaround på rätt väg

ANALYS Industribolaget Cavotec tillhör börsens surdegar. På nuvarande kursnivåer ser dock kalkylen attraktiv ut.

KÖP Mid cap-noterade Cavotec har varit en usel aktieplacering på senare år. Bolaget som framför allt tillverkar produkter till flygplatser och hamnar, exempelvis ett automatiskt förtöjningssystem, har gått från tillväxt till ett krympande bolag med lönsamhetsproblem. Sedan Affärsvärlden gav aktien gul flagg i nummer 41/2016 har kursen nästan halverats. Nu talar dock flera faktorer för att aktien är intressant.

Först och främst har Cavotec en bra huvudägare i investmentbolaget Bure. Vidare har vd Mikael Norin, som tog över 2017, städat ordentligt. Över 120 anställda har fått lämna bolaget bara under senaste året. Tanken är att det nuvarande besparingsprogrammet ska spara 10 miljoner euro per år, med full effekt från 2021.

Finanserna har samtidigt stärkts med en nyemission på drygt 200 miljoner kronor kring årsskiftet. Den tog ned Cavotecs nettoskuld till knappt 7 miljoner euro vid utgången av första kvartalet, vilket ger en ev/sales-värdering på knappt 0,6.

Den värderingen ska ställas mot Cavotecs ambitioner att lyfta rörelsemarginalen till minst 7 procent inom två år, och till över 10 procent inom fyra år. De målen framstår inte som orimliga, givet att Cavotecs marginal historiskt, före de senaste årens problem, låg kring 7 procent med toppar strax under 10 procent.

Nås målen med nuvarande årsomsättning kring 200 miljoner euro handlas till aktien till låga ev/ebit 8 respektive ev/ebit 6. Till detta ska läggas att Cavotecs prognoser talar för att marknaden växer med omkring 6 procent per år till 2022. Globaliseringen innebär ökad handel och ökat resande, båda trender som spelar Cavotec i händerna – om nu inte Donald Trumps handelskrig och växthuseffekten sätter käppar i hjulen.

Cavotec kan nu lägga en historik av dåliga förvärv, tvister och stora omstruktureringar bakom sig och fokusera på affären. Under första kvartalet stärktes den underliggande rörelsemarginalen med 1 procentenhet till 5,6 procent, trots en vikande omsättning.

Affärsvärlden ser en attraktiv kalkyl i Cavotec. Den pressade värderingen och väsentligt stärkta balansräkningen begränsar nedsidan samtidigt som potentialen är god om bolaget lyckas lyfta rörelsemarginalen till fullt rimliga 7–10 procent. Aktien platsar i den långsiktiga portföljen.

 

Det här aktierådet från kommande nummer av Affärsvärlden förpubliceras här exklusivt på Affärsvärlden Analys+

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här