Tusen miljarder euro i omlopp

Aldrig tidigare har så mycket euro varit i omlopp i form av sedlar och mynt.

I fredags passerade det samlade värdet av alla sedlar och mynt i euro tusen miljarder euro. Totalt rörde det sig om 1003,79 miljarder euro.

Efterfrågan på euro är stark från länder med hög inflation och politiska kriser, kommenterar tyska Bundesbanks ansvarige för pengar, Carl-Ludwig Thiele för Neuen Osnabrücker Zeitung. Eurosedlar fungerar då som säkra betalningsmedel.

I slutet av januari 2002, strax efter att euron införts i Europa, var 221 miljarder euro i form av sedlar i omlopp. I december 2004 var summan upp i 501 miljarder euro.

Av de valörer som är populärast står 50-eurosedeln för 43 procent. Att fysiska pengar fortfarande är ett populärt betalningsmedel visas av att de just nu är mer använda än betalkort.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.