Två aktieportföljerinför nästa år

Börsen skakar, men många är ändå sugna på aktier. Vilken är den bästa portföljen inför nästa år? Här är två strategiska portföljer - en offensiv och en mer försiktig.

Börsen har fallit kraftigt sedan toppen och det ser fortsatt skakigt ut. Den som vill äga aktier det närmaste året bör tänka defensivt, tycker Affärsvärldens börschef Anna Ekelund.

Recessionshot i USA, bubbelvarning i Kina, tal om nedskrivningsbehov på 500 miljarder dollar i spåren av kreditkrisen och en dollar som snabbt närmar sig 6 kronor. Inte vidare lustigt. Ska man över huvud taget äga aktier just nu, ska det vara en diversifierad portfölj med defensiva aktier. Men vad är defensivt egentligen? Det är inte givet. Aktier som upplevs som en säker hamn i en nedgång kan spolas utför med första våg i nästa. Ett stabilt bolag kan visa sig ha en väldigt labil aktie. Nåväl, tio hyggligt trygga alternativ har jag i alla fall vaskat fram. Merparten är stora bolag. De har produkter som säljer även i sämre tider. De hör inte till de mest dollarkänsliga. Flera av dem väntas ha en god utdelning.

Hennes & Mauritz är ett bolag som uppfyller många av dessa kriterier. Bolaget gynnas av dollarförsvagning, säljer kläder som folk har råd med även om det kniper, öppnar butiker på löpande band och levererar oavbrutet innovativa satsningar, nu senast Marimekko-samarbetet.

Skogs- och hygienföretaget SCA ligger också bra till, med konjunkturokänsliga produkter som blöjor, och en förhållandevis liten dollarexponering. Den nya vd:n Jan Johansson verkar sugen på förändringar.

Jag tycker om medicinteknikföretaget Getinge också. Den skicklige vd:n, Johan Malmquist, tar bolaget via förvärv mot alltmer högteknologiska nischer.

Däremot vill jag inte ha läkemedel, som ju traditionellt ses som en trygg hamn, i portföljen. Astra Zeneca har alldeles för mycket patentproblem och svårt att få fram nyheter. Nej, i den här nedgången är det operatörerna som står för trygghet och där faller mitt val på högutdelande Telia Sonera.

Liksom Peter Benson tror jag på utbildning, men där han väljer USA-tunga BTS väljer jag de svenska friskolorna hos Bure, som också har en stor kassa. Kassakistan och möjlighet till god direktavkastning gör också att SKF lockar på de här nivåerna. Att fånga vd-lösa Boliden på vägen ner, som Peter försöker, verkar farligt. Vem vet hur långt nickelpriserna kan sjunka? Samtidigt ifrågasätts värdet på smältverken. När det gäller JM förstår jag inte hur han tänker, marginalen är mycket känslig för bostadsrättpriserna. Och den bollen är ju redan i rullning. Utför.

Anna Ekelund

Annas defensiva portfölj
* H&M Börskurs: 400 kr. Konjunkturokänsligt, tjänar på svag dollar.

* SCA Börskurs: 115 kr. Konjunkturokänsligt, fokus på Europa och Asien, minst dollarberoende skogsbolaget.

* Assa Abloy Börskurs: 132 kr. Stor exponering mot eftermarknad, insider köper, bra tillväxt.

* Telia Sonera Börskurs: 60 kr. Nya safe haven, hög direktavkastning, ny vd kan lösa knutar.

* Bure Börskurs: 38 kr. Fokus på utbildningar, fortfarande stor kassa.

* SHB Börskurs: 200 kr. Stabilaste banken.

* Transcom Börskurs: 40 kr. Nedpressat tjänsteföretag inom callcenter och kredithantering. Lågt värderat.

* Intrum Justitia Börskurs: 105 kr. Tjänster som gynnas av kreditoron.

* Getinge Börskurs: 164 kr. Medicinteknikbolag med skicklig ledning, går mot mer högteknologiska nischer.

* SKF Börskurs: 113 kr. God direktavkastning, lågt värderat.

(Börskurserna är från 29/11)

Det är i farans stund som djärvhet belönas. Efter raset vimlar det av l��gt värderade aktier som av marknaden uppfattas som riskabla. Här väljer Peter Benson, chefredaktör på placera.nu, att agera offensivt.

Man brukar säga att aktiemarknaden drivs upp och ner av Rädsla och Girighet. När Girigheten dominerar stiger kurserna och när Rädslan får överhanden faller de. Legendariska investerare som Warren Buffett och andra storheter brukar säga att nyckeln till framgång är att vara motvalls. Var rädd när andra är giriga och var girig när marknaden är rädd. Min portfölj med tio offensiva aktier är alltså utvald för dig som, börsfrossan till trots, inte är rädd för att vara girig.

Anna Ekelund må vara en förträfflig börsjournalist, men hon är helt fel ute när hon vill vara defensiv EFTER ett börsras. För definitionsmässigt har vi just nu ett börsras bakom oss med en nedgång på över 20 procent från toppen.

Jag tror att det är långsiktigt köpläge. Kanske inte på en månads sikt, men på något eller helst några års sikt.

Min offensiva portfölj innehåller idel högriskaktier, definierat som svårspådda vinster eller en värdering som bygger på framtida tillväxt. Samtliga aktier är sådana jag gärna äger. Ta bara Boliden. Här finns visserligen stor osäkerhet, men samtidigt pågår en konsolidering i branschen där jättarna BHP Billiton och Rio Tinto kan stå inför en fusion. Boliden är vidöppet och hör till de lägst värderade med ett p/e-tal runt 5-6.

Laxodling är en annan högriskbransch, men norska Cermaq är lite stabilare än andra fiskodlare eftersom Cermaq också är en av världens större producenter av fiskfoder. Aktien handlas till p/e 8.

En lustig detalj är att både Anna och jag fastnat för Transcom. Är aktien defensiv eller offensiv? Både och, kanske, eftersom man både får ett tillväxtbolag, lågt p/e-tal och en konjunkturstabil intjäning.

Annas synpunkter på JM kan jag också ha viss förståelse för, om man tar det fega och kortsiktiga perspektivet. Lyfter man däremot blicken ser man ett kvalitetsbolag som utan egen förskyllan har rasat 60 procent. Det luktar långsiktigt köpläge. För friskt vågat är ju hälften vunnet.

Peter Benson

Peters offensiva portfölj
* Boliden Börskurs: 89 kr. P/e-tal på 7-8. Här finns mycket bekymmer inprisat.

* Boss Media Börskurs: 13,70 kr. Spelbranschen är riskabel men lönsam för den framgångsrike.

* Broström Börskurs: 52 kr. Rederier är inget för den försiktige, ta chansen när kursen är nedpressad.

* BTS Group Börskurs: 35 kr. Det snabbväxande utbildningsbolaget gynnas av global chefsbrist.

* Cermaq (NOK) Börskurs: 70,50 kr. Laxodling är en högriskbransch men norska Cermaq är stabilare tack vareegen foderproduktion. P/e 9.

* JM Börskurs: 128 kr. JM är bäst i klassen på lång sikt och nu handlas aktien till p/e 7-8.

* Nobel Biocare Börskurs: 1 814 kr. Världsledaren på dentalmarknaden värderas högt men det är motiverat.

* Nordnet Börskurs: 19,30 kr. Nätmäklare med hög långsiktigt tillväxt och numera en fyndvärdering.

* Prevas Börskurs: 22,60 kr. Har underpresterat länge men om det vänder så blir belöningen stor…

* Transcom A Börskurs: 40 kr. Kundtjänstfirman växer och tjänar pengar och kan stå inför en renässans.

(Börskurserna är från 29/11)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets