Två av tre svenskar tror på boprislyft

De svenska hushållens förväntningar på bostadspriserna var oförändrade enligt SEB:s boprisindikator som låg kvar vid 67 i augusti jämfört med månaden innan.

Av de tillfrågade hushållen svarar 74 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, vilket kan jämföras med 75 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser var 7 procent (8).

”Hushållen är övertygade om fortsatta prisuppgångar. Detta trots att vissa fastighetsförmedlare och andra bedömare snarare tror på en avmattning. Hittills har hushållen fått rätt och bopriserna fortsätter uppåt. Det förklaras delvis av fortsatt sjunkande räntor men också av att förväntningarna till viss del är självuppfyllande. Boprisindikatorn ger därmed en viktig indikation för framtiden”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Hushållen tror i genomsnitt att reporäntan ligger på 0,13 procent om ett år, mot 0,22 procent vid förra undersökningen.

”Med en viss eftersläpning fortsätter Riksbankens räntepolitik att få effekt på hushållens förväntningar. Nedgången på 0,09 är nästan lika stor som Riksbankens senaste sänkning (-0,1 procent)”, noterar Magnusson.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarade 3 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, mot 5 procent föregående månad.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder