Tydlig tillväxtoro bland investerare

Oron för de globala tillväxtutsikterna har satt tydliga spår i Bank of America Merrill Lynchs månatliga enkät bland förvaltare.

Netto 32 procent, ned från 52 procent förra månaden, väntar sig att den globala ekonomin stärks under de kommande tolv månaderna. Det är den lägsta siffran på två år.

Särskilt tydlig är förändringen i Europa där endast netto 16 procent av tillfrågade tror att ekonomin stärks under de kommande tolv månaderna. Det kan jämföras med netto 45 procent förra månaden.

Därutöver har inflationsförväntningarna sjunkit. De som tror att världen kommer att få se både inflation och tillväxt som är lägre än trenden har ökat till netto 77 procent.

Netto 18 procent av tillfrågade ser penningpolitiken som för stimulativ, vilket är en nedgång från 32 procent förra månaden. Det är den lägsta nivån sedan augusti 2012, vilket var precis före Federal Reserve inledde sin senaste omgång av kvantitativa lättnader.

När det kommer till finanspolitiken ser netto 19 procent av tillfrågade den som för restriktiv, vilket är en ökning från netto 7 procent för en månad sen.

Kassaallokeringarna har ökat till 4,9 procent från 4,6 procent förra månaden. Samtidigt har överviktningen av aktier minskat och underviktningen av råvaror ökat.

Aptiten på aktier i tillväxtmarknader och Europa har minskat. Både de nuvarande positioneringarna och intentionerna för de kommande 12 månaderna har minskat till negativ från neutral. I stället har amerikanska och japanska aktier blivit populärare.

Netto 4 procent av investerarna är nu överviktade europeiska aktier, ned från netto 14 procent förra månaden.

”Kassaallokeringarna är höga, men investerarna gör reträtt till benchmark-positioner snarare än flyr vind för våg. Då hoppet som ställdes till ECB har försvunnit har aktier i Europa gått tillbaka till fundamenta. Då vår syn är negativ fortsätter vi att föredra defensiva aktier med hög direktavkastning och väntar oss att eventuella uppgångar blir kortlivade”, kommenterar Bank of America Merrill Lynchs strateger.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets