UBS: Recessionen är över – här finns möjligheterna

Den globala recessionen är över och det är tid att titta på konjunkturberoende bolag som tagit stryk i krisen, skriver UBS i en makroanalys.
Foto: TT

Den recession som orsakats av coronapandemin är nu över, något som förra veckans amerikanska jobbrapport pekade mot. Men även om återhämtningen just nu ser v-formad ut är det oklart om just en sådan återhämtning består över tid, skriver UBS i sin makroanalys.

UBS menar att det viktigaste för den ekonomiska återhämtningen till syvende och sist blir att hitta ett vaccin mot covid-19.

“De ekonomiska expansionsåtgärdernas olika karaktärsdrag kommer bli en funktion av styrkan och hållfastheten hos pågående policyåtgärder, men till i slutändan styras av hälsoläget”, skriver banken.

Den senaste börsrekylen gör att UBS förhåller sig neutral till den globala aktiemarknaden. Samtidigt ser banken flera möjligheter. Då det råder en makroekonomisk osäkerhet tror banken på värdeinvesteringar inom cykliska bolag, som kan gynnas av en fortgående återhämtning. Banken behåller också defensiva positioner för att skydda sig från svansrisker.

Banken varnar vidare för en rad olika katalysatorer som återigen kan leda till volatilitet, såsom en ny smittvåg, en ökad spänning mellan Kina och USA och risker knutna till den amerikanska presidentvalet.

Banken är även försiktig när det kommer till just den amerikanska aktiemarknaden. Utöver den politiska risken ser amerikanska aktier dyra ut och den nuvarande sektorrotationen kan hamna fel under den miljö som nu råder tidigt i konjunkturcykeln, skriver de. Istället kan mer värde hämtas i marknader utanför USA.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här