Underskattad underleverantör

Gränges har positionerat sig rätt i en växande industri. Nu är det ett bra tillfälle att komma in i ett välskött industribolag med potential.

Underleverantören Grän­ges firar inom kort ett år på Stockholmsbörsen. Vägen dit har varit snårig efter att ha varit i det norska konglomeratet Orklas ägo sedan 2005, då under namnet Sapa. Turerna, som involverade Elkem och Alcoa, slutade med en uppdelning där divisionen Heat Transfer, specialiserad på valsade aluminiumprodukter för värmeväxlarindustrin, fick det anrika namnet Gränges och sattes på börsen.

Uppdelningen har varit positiv, eftersom det blivit tydligare kring vilka åtgärder som krävs för att bli en konkurrenskraftig underleverantör i fordonsindustrin. Ett effektivitetsprogram, som fortfarande pågår, har förbättrat bolagets lönsamhetsnivå markant. På fyra år har rörelsemarginalen gått från 4 procent till över 10 procent, vilket är klart godkänt för en underleverantör.

Men det finns mer positivt att lyfta fram. Gränges har nu betydligt bättre möjligheter att utveckla sin tillväxtstrategi. Bolaget är i dag den enda globala leverantören som specialiserat sig på lödda värmeväxlare till fordonsindustrin. Med denna strategi har bolaget kapat åt sig en marknadsandel på 20 procent av volymerna. Detta har skett i kamp med bjässar som amerikanska Alcoa och ett antal vassa asiatiska tillverkare som UACJ och Huafon.

En viktig förklaring till framgångarna är den asiatiska verksamheten. Här var Gränges tidigt ute med en produktionsanläggning i Shanghai. Tillväxten har här legat på en betydligt högre nivå, kring 7 procent. Härifrån kommer också hälften av bolagets försäljning, där framför allt Kina är en viktig marknad. I år har bolaget sett minskade volymer i denna region, vilket oroar investerarna och förklarar aktiens kräftgång de senaste månaderna. Ledningen ser dock fortsatt tillväxt, om än i något lägre takt. Och på sikt är potentialen stor eftersom penetrationsgraden för bilar i förhållande till befolkningen i denna region är låg jämfört med i väst.

En viktig marknad är även den europeiska, som står för 38 procent av försäljningen. Här har det varit motigt under några år, men tillväxten har nu tagit fart. Under andra kvartalet ökade volymerna med 9,2 procent. Potential att växa finns även i Nord- och Sydamerika där bara 15 procent av omsättningen hämtas. Här kan Gränges, likt i Asien, flytta fram sina positioner genom att etablera egen produktion.

En rad tydliga trender talar för Gränges. Den globala bilförsäljningen väntas öka. Dessutom ökar användningen av antalet värmeväxlare i bilar då standarden successivt höjs. Det finns även energi- och miljö­aspekter som talar för ökad användning av bolagets produkter.

Möjligheter att växa finns även inom segmentet stationära värmeväxlare som används inom bland annat byggindustrin. Marknaden är mindre, runt tio procent av den totala, men uppvisar hög tillväxttakt med historiska nivåer på över 30 procent. Det är en övergång från kopparlösningar till aluminium som driver på utvecklingen. Hittills utgör aluminiumväxlare endast fem procent av det globala marknadssegmentet.

Gränges framstår som ett av de mest intressanta industribolagen på Stockholmsbörsen. Den låga värderingen i kombination med goda tillväxtmöjligheter talar för aktien. I jämförelse med andra noterade svenska underleverantörer till fordonsindustrin handlas aktien med en rabatt på 20 procent sett till p/e-talen för i år och nästa år. Det tycker vi är i överkant och ser uppsida i aktien. Köp med riktkurs 68 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.