Arise
Underskattad vindkraft
KÖP. För ganska exakt ett år sedan rekommenderades vindkraftsbolaget Arise – för långsiktiga investerare med ett perspektiv på uppåt fem år.
Aktien blev sedan en kortsiktig vinnare, upp nära 50 procent på bara fem månader, för att därefter tappa stilen och nu handlas cirka 16 procent lägre än vid vår förra rekommendation. Frågan är givetvis om det långsiktiga caset fortfarande håller. Året som gått har bjudit på både med- och motgångar.
På projektsidan var det en besvikelse när Kölvallen-projektet fick avslag i Mark- och miljööverdomstolen. Hoppet är dock inte ute, då det hela verkar handla om en formsak. Arise är på gång med en ny ansökan, men även om den godkänns så blir projektet naturligtvis försenat.
Desto angenämare var Arises förvärv av Svartnäs-projektet i februari. Bara några månader senare såldes projektet till kapitalförvaltningsjätten Black Rock. Arise räknar med intäkter på 97 miljoner kronor från projektet under 2017–2019.
Att välrenommerade investerare som Black Rock gör stora investeringar i svensk vindkraft i ett läge när elpriserna är historiskt sett låga, samtidigt som elcertifikatspriserna det senaste året rasat från 140 kronor per MWh till cirka 55 kronor, och inte går att säkra på långa löptider, illustrerar potentialen i Arises projektaffär. Faktorer som teknikutveckling, ökat intresse för ”gröna” investeringar, låga räntor, minskade subventioner i Europa och bra vindlägen i Sverige väger helt enkelt över. Lägg därtill att det är sannolikt med såväl högre el- som elcertifikatspriser framöver.
Regeringens förlängning av elcertifikatsmarknaden till 2030 tog inte bara bort en osäkerhet i marknaden – när överskottet minskar nästa år bör elcertifikatspriset vända upp. För elpriset innebär successiv stängning av kärnkraft och motstånd mot fossilt ett minskat utbud samtidigt som nya elslukare, som datorhallar och elbilar, driver efterfrågan. En annan faktor värd att nämna är att överföringskapaciteten till Tyskland kommer att öka de närmaste åren, och där har elpriserna historiskt legat cirka 20 procent över de nordiska.
Arise handlas nu till drygt 0,4 gånger eget kapital. Tillgångarna är huvudsakligen egna och samägda vindkraftsparker, vilka senast skrevs ner under tredje kvartalet 2015, när elpriserna var rekordlåga. Givet nuvarande elpriser är det svårt att se några större nedskrivningar framför oss. Ett tecken på att bokfört värde är nära marknadspriset visar försäljningen av parken Bohult. Den såldes i fjol till tyska Allianz med en viss positiv resultateffekt efter att ha skrivits ner med 12 procent på grund av ”teknikrelaterade faktorer” strax före försäljningen. Uppskattningsvis fick Arise omkring 90 procent av bokfört värde, före nedskrivningen.
Den kraftiga rabattvärderingen på Arises vindkraftverk innebär att projektaffären, där Arise har flera projekt i sen fas, värderas mycket lågt. Vår bild är att Arise har goda möjligheter att på sikt nå ebit-nivåer i nivå med konkurrenterna Eolus och OX2. Då talar vi om omkring 50–100 miljoner per år. Verksamheten är dock volatil där tajming för enskilda projekt kan ge stora effekter enskilda år.
Sammantaget är det svårt att inte fortsatt gilla Arise. Bolaget är verksamt i en framtidsbransch med bra utsikter på lång sikt. Det finns en trygghet i den pressade värderingen av bolagets vindkraftstillgångar liksom att ägarlistan rymmer inte mindre än tre miljardärer: Johan Claesson, Jan Barchan och Peter Gyllenhammar. Projektverksamheten utvecklas samtidigt åt rätt håll, bortsett från Kölvallen som förhoppningsvis bara försenats. Redan nästa år kan motvind förvandlas till medvind, men en investering bör göras i ett längre perspektiv. Vi behåller köprådet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.