Undervärderad underhållning

2E Group har inlett året i bästa stil med hög tillväxt och ett rejält lönsamhetslyft. Aktien är fortsatt köpvärd.

Nöjeskoncernen 2E Group fick tummen upp hösten 2013. Bolaget var lågt värderat och ett lönsamhetslyft låg i korten. Sedan dess har aktien gått från 12,70 kronor till 24,30 kronor. Tillsammans med utdelningar på totalt 4,20 kronor ger det en totalavkastning på över 120 procent.

Fjolåret avslutades med ett starkt fjärde kvartal, där shower med Jill Johnson och Orup gick för utsålda hus. Justerat för en reavinst från en fastighetsförsäljning och omstruktureringskostnader blev rörelseresultatet för helåret 32 miljoner – nästan en fördubbling jämfört med året innan. Den positiva trenden höll i sig under första kvartalet med 32 procents tillväxt och ett marginallyft från 1,3 till 5,8 procent. På rullande tolv månader hamnar ev/ebit kring 7, motsvarande p/e 9, vilket är väldigt lågt för ett bolag med bra momentum i ett läge där börsen är dyr.

Den skeptiske inflikar gärna att 2E:s verksamhet, i huvudsak nöjesproduktion åt konsumentmarknaden men även event åt företagsmarknaden via dotterbolaget Hansen, är en konjunkturkänslig och oförutsägbar verksamhet. Den är också extremt säsongsberoende där i princip hela årsvinsten genereras under fjärde kvartalet. Tänk om inte Orups show går lika bra på Rondo i höst? Eller tänk om Fantomen på Operan inte faller stockholmarna i smaken? Och vem vill egentligen ligga lång buskis?

2E Group låter väldigt riskfyllt, men siffrorna säger något annat. Bolaget har växt med 15 procent per år i genomsnitt senaste tioårsperioden och har inte redovisat en förlust på rörelsenivå sedan 2002, och då var koncernen bara en sjundedel så stor som i dag, så den siffran säger inte särskilt mycket. Efter några svaga år efter finanskrisen har Hélène Gustavii, vd sedan 2012, framgångsrikt omstrukturerat verksamheten och lyft lönsamheten. Fjolårets åtgärder kostade 6 miljoner och ska spara 10 miljoner per år med full effekt 2016.

Sedan 2008 har koncernens genomsnittliga rörelsemarginal varit 3,6 procent. En ”normalvinst” är då cirka 30 miljoner, eller 1,60 kronor per aktie. Justerat för nettokassan handlas aktien till ett p/e–tal på 12 gånger en sådan vinst. Den nya utdelningspolicyn stipulerar att minst 70 procent av vinsten ska delas ut, vilket skulle innebära 1,12 kronor eller en yield på 4,6 procent. Aktien framstår som relativt rimligt värderad utifrån historiken. Men tänk om marginalen kan nå högre höjder?

Ett offensivt finansiellt mål om minst 70 miljoner kronor i rörelseresultat senast 2018, motsvarande cirka 8 procents rörelse­marginal, har nyligen lanserats. Dessutom taktar ­koncernen redan drygt 5 procent på rullande tolv månader, justerat för engångsposter och förlusten för e-handelsverksamheten Showtic.se.

Den egna biljettsajten är en intressant tillväxtoption som även säljer biljetter åt externa kunder. Under första kvartalet var tillväxten hela 143 procent. Årsomsättningen torde hamna runt 30–40 miljoner. Som ­jämförelse omsätter marknads­ledaren Ticnet, en del av världsledande Ticketmaster som ingår i Nyse-noterade Live Nation, runt 200 miljoner på årsbasis. En jämförelse med Ticnet ­indikerar en tvåsiffrig marginalpotential på sikt om ­volymerna fortsätter att öka. Då kan Showtic stå för en ­signifikant del av koncernens värde.

I våra ögon finns klar potential till fortsatta lönsamhetslyft vilket dessutom kan kryddas med multipelexpansion, något som var fallet när bolaget hade bra vinstmomentum under högkonjunkturåren före finanskrisen. Exempelvis åsattes vinsten under det starka 2006 ett p/e-tal på 15. Skulle optimismen bli lika stor i år skulle aktien kunna ta sig över 40 kronor. Mer rimligt är 33 kronor, vilket också blir vår riktkurs på ett år sikt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.