Unga maktlistan 11-100

Aastrup, Viktoria
Bolagsförvaltare, näringsdepartementet.
Född 1971. Ansvarar för statens ägande i Telia Sonera AB, Lernia AB och Svenska Kraftnät och är vd för det statliga företaget Förvaltningsaktiebolaget Stattum.

Adelswärd, Jan Carl Vd Novax.
Född 1969. Har under året sålt i RnB (Retail and Brands), vuxit kraftigt med hippa We och investerat i Murlyn Music, del av det svenska musikexportundret. Har dessutom fått operativt sällskap i ledningen av en av representanterna för ägarfamiljen, Alexandra Mörner.

Almberg, Jeanette
Chef kundservice Tele2.
Född 1965. Sköter de strategiska kundoperationerna i ett Tele2 som har kapat åt sig nära fem miljoner nya kunder under året som gått och ansvarar nu för att 25 miljoner kunder i 24 länder hålls på gott humör.

Almgren, Anders
Ekonomi- och finansdirektör Holmen.
Född 1965. Långvägare som efter över 10 år i bolaget har järnkoll på pengarna i Lundbergska kassakistan Holmen. Sitter tryggt i toppen vid sidan av nye vd:n Magnus Hall.

Andersson, Jörgen
Marknadsdirektör H&M.
Född 1965. Mannen bakom årets smartaste marknadsföringskupp? Att låta haute couture-gurun Karl Lagerfeld signera en egen kollektion har fått det att talas om H&M-varumärket på ett helt nytt sätt i den internationella modevärlden.

Augustson, Magdalena (NY)
Försäljningsdirektör storkunder Microsoft.
Född 1971. Ansvarar för försäljning mot stora kunder, s. k. enterprisekunder, och för relationerna med Microsofts största partners. Chefar över en säljorganisation på 90 anställda, en omsättning på 1,6 miljarder kronor och sitter i Microsofts ledningsgrupp. Har tidigare varit vd för affärsområdet WM-data Business Partner. Har även doktorerat i outsourcing och anses som en av Sveriges ledande experter i ämnet.

Axelsson Annica
Affärsområdeschef Svenska Spel.
Född 1970. Drar som chef för Turspel fortfarande in de stora pengarna åt speljätten men får backa från tio-i-topplistan då bolagets nye vd Jesper Kärrbrink (dock född 1964, därmed utesluten från listan) numera räknas som företagets meste unga makthavare.

Barnevik Jens Förvaltare AMF Pension. (NY)
Född 1971. Debuterar på listan efter att under året ha utsetts till Sveriges mest ”uthållige” förvaltare av Sverigefonder, ett mått som visar hur bra en fondförvaltare är på att överträffa index. Förvaltar Aktiefond Sverige med en förmögenhet på dryga sex miljarder kronor och fick i våras även ansvar för att dra i gång nya Aktiefond Småbolag. Inom AMF Pension sedan 1998, dessförinnan bland annat verksam vid Myrberg Fondkommission 1997-1998.

Bergfors, Richard och Christoffer (NY)
Vd och vice vd Max Hamburgerrestauranger.
Se särskild artikel.

Blom, Frida Ordförande Svenska Freds.
Född 1976. Omvaldes i våras för ett andra år som ordförande för Svenska Freds och har synts i många tv-soffor sedan förra listan. Har dessutom debuterat som Sommarpratare i radio.

Borelius, Henrik Vd Attendo Senior Care.
Född 1971. Expanderar Schörlings och Douglas vårdbolag vidare, senast genom förvärv av Capio Omsorg, och omsätter nu 2,4 miljarder kronor på 6 100 anställda. En notering rycker allt närmare och allt talar för att han blir börs-vd till våren.

Borg, Anders E Chefekonom moderaterna.
Född 1968. Har avancerat till partiets ”chefsfunderare” och har en tung roll i Reinfeldts nya strategi. Lär dyka upp i allt fler sammanhang ju närmare nästa riksdagsval vi kommer.

Bratt, Mikael (NY)
Vice President corporate finance, Volvo.
Född 1967. Ansvarig för corporate finance-
avdelningen vilket bland annat innebär hantering av finansiella risker, utveckling av finansiella strategier och kapitalstrukturfrågor. Har arbetat inom Volvo hela sitt yrkesliv, tidigare som Vice President Finance, Global Trucks samt inom Treasury.

Brilioth, Per Vd Vostok Nafta.
Född 1969. Fortsätter att lyfta aktiekursen, hittills med över 40 procent i år, och att generera pengar åt börsens mest solbrända familj, Lundins.

Brunell, Mia Ekonomidirektör MTG.
Född 1965. Redovisar urstarka siffror för Stenbecks mediebolag men måste se till att pengarna räcker för både Rysslandsexpansion och spelinvesteringar.

Bråkenhielm, Anna Vd Strix.
Född 1966. Ger Sverige den Trumpska karriärsåpan Rivalerna och redovisade nyligen det bästa kvartalet i Strix historia hittills. Låt oss slå fast en gång för alla; dokusåpor är ingen trend – it’s a way of life.

Brännström, Magnus (NY)
Regionchef Oriflame.
Född 1966. Lika ny på listan som Oriflame på Stockholmsbörsen och släpar tillsammans med resten av ledningen på en tung bevisbörda efter höstens vinstvarning. Är regionchef för CIS
(bl.a. Ryssland och Baltikum) och Asien som står för nära 50 procent av sminkjättens försäljning och har en armé av 730 000 säljkonsulenter.

Callerström, Caspar Partner EQT. (NY)
Född 1973. Partner i Wallenbergarnas riskkapitaljätte EQT. Lär bli aktuell som den som frontar den förestående noteringen av takboxtillverkaren Thule, i vars styrelse han suttit sedan 1999. Civilekonom från Handels som har arbetat inom EQT sedan 1996. Har varit involverad i flera av de större affärerna i Sverige, bland annat i avyttringen av Dahl, som i våras såldes till Saint-
Gobain.

Cederlund, Johan (NY)
Advokat och partner, Advokatfirman Vinge.
Född 1970. Stjärnadvokat som vid 34 års ålder redan varit partner i firman i fem år. Specialiserad på börs- och bolagsrätt samt förvärv och fusioner, företrädesvis inom bioteknik, läkemedel och finansiella tjänster. Har dubbla examina; jur kand från Stockhoms universitet och civilekonom från Handels. Har tidigare arbetat som biträdande jurist på Hedberg & Co Advokatbyrå.

Charpentier, Robert
Stf chef Swedbank Markets, FSB.
Född 1965. Ställföreträdande chef för Föreningssparbankens investmentbank. Pekades redan som 32-åring ut som en av Europas mäktigaste under 40 i finansbranschen av tidningen Euromoney. Har över 15 år i finansbranschen bakom sig, bland annat Goldman Sachs i London i åtta år.

Dahlgren, Lars (NY)
Finanschef Swedish Match.
Född 1970. Utnämndes i somras till finansdirektör och efterträdare till Sven Hindrikes som klev upp som vd. Har varit verksam inom koncernen sedan 1996, bl. a. ekonomichef för en tändarfabrik i Filippinerna samt på huvudkontoret i Holland. Har de senaste två åren arbetat nära ledningsgruppen med analys och förvärvsfrågor.

Danielsson, Anders (NY)
Vice vd Skanska Sverige.
Född 1966. En av vice vd:arna inom Skanska Sverige, en affärsenhet i koncernen som omsätter runt 25 miljarder per år. Ansvarar för flera av de viktigaste delarna av området, bland annat husbyggnad i Stockholmsområdet. Civilingenjör från KTH med tretton år i koncernen i bagaget.

Davidsson, Anders Vd Bong Ljungdahl. (NY)
Se egen artikel.

Dinkelspiel Tom (NY)
Koncernchef Öhman.
Född 1967. Tredje generationen Dinkelspiel som i början av året tog klivet upp från vd för fondkommissionen till koncernchef. Basar över E Öhman J:or som rymmer såväl helägda bolag som intressen i nätmäklaren Nordnet, och som klarat sig mer än väl genom de senaste årens stålbad i finansbranschen.

Douglas, Carl och Eric
Ägare Douglas-sfären.
Födda 1965 resp 1968. Douglasbolagen är fortsatt stabila – men hinner bröderna halka ur listan av åldersskäl innan de ger sin första intervju?

Dybeck, Carolina Finanschef Assa Abloy Centraleuropa.
Född 1972. Håller stadigt i pengarna i låsjättens tyska fäste, sitter i styrelsen för H&Q som gjort ännu ett bra år och har själv fått en ny maktplattform sedan familjeföretaget Note noterats på Stockholmsbörsen – en framtida styrelseplats där är väl inte en alltför vågad gissning?

Edström, Cecilia (NY)
Informationsdirektör Scania.
Född 1966. Är både den enda kvinnan och den enda personen under 40 i Leif Östlings 16 personer stora ledningsgrupp. Ansvarar för kommunikation med media och kapitalmarknad men även för politiker- och myndighetskontakter. Är civilekonom från Handels och tillbringade 1989-1995 inom SEB Corporate Finance. Har arbetat inom Scania sedan 1996.

Enblad, Patrik
Vd Hagströmer & Qviberg.
Född 1966. Stureplans längsta mäklar-vd är inne på sitt elfte år på H&Q, och på sitt sjunde i ledande befattning. Har lotsat H&Q spikrakt mot positionen som fjärde största aktör på Stockholmsbörsen och samtidigt fått lönsamheten att skjuta i höjden. Börjar det inte bli dags för belöning i form av tyngre uppgifter i sfären?

Engelbert, Filip Vd Remium. (NY)
Född 1969. Plockades nyligen som ansikte utåt till mäklarbranschens piggaste uppstickare, medan grundarna och ägarbröderna Robert och Peter Ahldin koncentrerar sig på annat. Kommer närmast från sex år på Öhman, senast som ansvarig för corporate finance på Öhman FK. Har dessförinnan jobbat som controller på Elekta och som egenföretagare.

Engdahl, Eva Vd Ikanobanken.
Född 1966. Ser till att Kamprad fortsätter att vara en av vinnarna när storbankerna tappar kunder till nischspelare. Har dubblat sina affärsvolymer på drygt två år och räknar med en fortsatt tillväxt på 20-30 procent per år.

Eriksson, Johan
Regionchef, Securitas.
Född 1965. Regionchef inom värdehanteringsdivisionen som ansvarar för Sverige, Norden samt delar av Europa – totalt 4 000 anställda och 2 miljarder i omsättning. Har arbetat på olika befattningar inom Securitas sedan 1992 och rapporterar till Clas Thelin som är chef för den samlade divisionen.

Eriksson, Jonas (NY)
Chef Företagsförlagen, Bonniers.
Född 1967. Bonniers meste tuffing under 40. Har sparkat chefredaktörer på löpande band sedan han började i förlaget år 2000 och var den som fick hoppa in när vd Jonas Bonnier skrev sin senaste bok. Ansvarar för Företagsförlagen (bl. a. Veckans Affärer, Privata Affärer, Resumé) med en omsättning på 250 mkr. Har ett förflutet inom tv, bl. a. som chef för Bonnierägda tv-kanalen LNK i Litauen.

Falk, Johan
Direktör Bergman & Beving.
Född 1971. En av de fyra i ledningen som lyfter Bergman & Beving till nya höjder. Ansvarar för Integration och dess franchisekedja Tools, med en omsättning på 4 miljarder, som för tillfället är ute och förvärvar sina butiker. Köpte nyligen in återförsäljare med en samlad omsättning på 450 mkr, vilket är ett viktigt grepp i den framtida strategin.

Frisén, Jonas Professor, stamcellsforskare på Karolinska Institutet och entreprenör.
Född 1966. Är ett av de få unga namn som placerar Sverige på den internationella forskningskartan och som ligger bra till forskningspolitiskt när regeringen ska dela ut pengar till medicinsk och teknisk forskning.

Fåhraeus, Christer
Grundare Anoto.
Född 1965. Eldsjälen bakom Sveriges dyraste penna har haft ytterligare ett år med kursras, nyemissioner och grusade förhoppningar – men skam den som ger sig.

Gardshol, Annemarie
SVP Marketing, Gambro.
Född 1967. Har gått från strategitänk på koncernnivå till tung marknadsposition i affärsområdet för dialysprodukter, Gambro Renal Products. Sitter i dess ledning och är med och delar ansvaret för en omsättning på 10 mdr. Har arbetat på McKinsey, sitter i styrelsen för Semcon.
Giertz, Marie Chefekonom Länsförsäkringar.
Född 1968. Har koll på makroprognoserna internt och syns i allt fler sammanhang externt. Men vi hoppas på mer. Kvinnliga chefekonomer under 40 är en bristvara i näringslivet.

Gren, Fredrik
Ekonomidirektör Sveriges Television.
Född 1968. Har sedan 2002 ett av tv-husets mest utsatta och internt kritiserade jobb. Driver tillsammans med Christina Jutterström strukturomvandlingen och moderniseringen av SVT. Ska till år 2006 spara 230 mkr och säga upp 400 medarbetare. Det är inte sånt som gör att man bli populär i de korridorerna.

Grimaldi, Tony (NY)
Vd Cycleurope, blivande ägare Grimaldi Industri.
Född 1966. Lär få ta mer ansvar för familjeimperiet när pappa Salvatore är ute och predikar entreprenörskap som ordförande för Företagarna. Är som ett av dennes tre barn blivande ägare till Grimaldi Industri som omsätter 2,4 miljarder och sitter sedan 2000 som vd för gruppens cykelföretag Cycleurope i Varberg. Utbildad på KTH och Handels. Gjorde under året debut som opinionsbildare och krävde i en debattartikel slopad moms på ”cykel och gångstavar”.

Grünthal, Raoul
Vd och chefredaktör TT.
Född 1966. Hade på förra årets lista nyligen gjort comeback i mediebranschen och tillträtt som vd för TT efter ett par år på finansmarknaden. Kan även i år stoltsera med en färsk comeback, nu som börsskribent i återupplivade Finanstidningen som han startade som 23-åring.

Hagelberg, Johanna (NY)
Ansvarig för samordning av inköp, NCC.
Född 1972. Har ett av NCC:s strategiskt viktigaste jobb som ansvarig för att koordinera materialinköp för cirka 30 miljarder kronor årligen. Rapporterar direkt till koncernchef Alf Göransson. Är utbildad i industriell ekonomi i Linköping och började karriären som trainee på Scania där hon blev kvar i tre år, bland annat i Argentina och Brasilien. Har även arbetat två år som managementkonsult och som projektledare inom inköp på Saab Automobile.

Henriksson, Jens
Statssekreterare finansdepartementet.
Född 1967. En av ”Perssons pojkar” som stärkt sin ställning sista året. Veteran inom departementet, där han verkat sedan 1994, och ansvarar för ekonomisk politik, prognoser, analyser och konsekvensberäkningar. Uppfattas som allt viktigare bollplank till Bosse Ringholm.

Hirdman, Tonika Vd Banco Fonder. (NY)
Född 1966. Leder det lilla men naggande trendriktiga etikfondbolaget Banco och är en värdig efterträdare till Kajsa Lindståhl, som under många år var Sveriges fonddrottning. Valdes nyligen in i svenska styrelsen för internationella Transparency International som bekämpar korruption. Är internationell civilekonom från Uppsala och gjorde karriär på Finansinspektionen och utrikesdepartementet innan hon 2000 kom som etikanalytiker till Banco.

Hjertonsson, Johan
Marknadsdirektör Electrolux.
Född 1968. Fick i april uppdraget att leda koncernens nya konsumentinnovationsprogram och ta fram en arbetsmetodik för produktutveckling som ska införas i hela koncernen. Ansvarar därmed för en av vd Hans Stråbergs hjärtefrågor och är den ende utanför koncernledningen som rapporterar direkt till denne.

Holmqvist, Christina
Affärsområdeschef Lindex.
Född 1965. Ansvarar för affärsområdet underkläder som omsätter knappa två miljarder och som är ett av de få områden där Lindex är marknadsledare. Har över tio år bakom sig i bolaget efter att 1992 ha börjat som inköpsassistent och sitter i koncernledningen sedan 2001.

Högberg, Jonas Vd NCC Roads, Polen. (NY)
Född 1972. Har plöjt genom NCC-koncernen som en raket sedan han började 1996. När han för drygt tre år sedan tillträdde som vd för NCC Roads i Polen omsatte bolaget 50 mkr och gick med förlust. Sedan dess har han tiodubblat omsättningen, till en halv miljard per år, och vänt resultatet till stadig och lönsam organisk tillväxt.

Högberg, Patrik (NY)
Vd Svensk Kassaservice.
Född 1968. Sitter med uppdraget att tills 2006 vända utvecklingen i Postens problembarn Svensk Kassaservice AB, som har 2 000 anställda och en omsättning på ca 1,6 mdr. Hittills har det gått bättre än väntat; positivt resultat kommer att nås ett år tidigare än planerat. Utbildad marknads- och affärsekonom. Arbetade 1995-2000 på olika poster inom Postgirot Bank.

Isoz, Hans Chef Nya Affärer TV4.(NY)
Född 1972. Utsågs nyligen till ansvarig för att expandera TV4 Interaktiv, Vision och TV4 Spel och samtidigt hitta nya affärsmöjligheter för företaget. Ska expandera affärsområdet från 120 mkr i omsättning till 800 mkr inom fyra år – med krav på fortsatt marginal på 15 procent. Plockades närmast från Bonniers, där han arbetat som affärsutvecklare och analytiker sedan 2003. Har även fyra år på finansmarknaden i bagaget, bland annat Alfred Berg och Swedbank Markets. Utbildad på Handels och Wharton Business School.

Josefson, Rikard Regionchef, SEB.
Född 1965. Har flyttat upp i organisationen sedan förra året och tillträder i dagarna som regionchef Öst inom kontorsrörelsen, med ansvar för cirka 80 bankkontor och 1 500 personer. Var tidigare vd för SEB Finans.

Kamal, Samir (NY)
Direktör Industri Kapital.
Född 1965. Utgör senaste förstärkningen till utskällda Industri Kapital som ansvarig för affärsgenereringar och nya investeringar i Sverige. Har de senaste nio åren arbetat inom Carnegie, var dessförinnan två år på Enskilda Securities. Är utbildad på Imperial College i London och Handels och har en gång i tiden varit börskrönikör på Dagens Industri.

Kamprad Jonas och Mathias
Blivande ägare Ikea.
Födda 1967 och 1969. Ikea-sönerna fortsätter verka långt utanför rampljuset men koncernen går lika bra som vanligt. Delar givetvis tronen med storebror Peter som, född 1964, dock halkar ur rankingen av åldersskäl.

Kamryd, Magnus (NY)
Direktör Unilever Bestfoods Sverige.
Född 1968. Nyutsedd direktör för konsumentvaror och ansvarig för 2,3 miljarder i försäljning av varumärken som Knorr, Lätta, Slotts, Milda m. fl. Kommer närmast från Shell Retail Nordics och tillbringade dessförinnan nio år inom Small shops/7-Eleven i Sverige, där han började som trainee direkt efter ekonomexamen och de sista fyra åren var vd.

Klein, Helle
Politisk chefred Aftonbladet.
Född 1966. Är en av Sveriges få opinionsmässiga kometer under 40. Avancerade från plats 26 till 15 på listan över landets viktigaste opinionsbildare.

Kotsinas, Alexander (NY)
Finanschef 3.
Född 1967. Svarar för den mest konkreta pengahanteringen i Investors dyrbara 3-satsning. Plockades dit från Investor där han ansvarade för telekominvesteringar. Var dessförinnan på olika poster inom Ericsson 1994-2000. Har dubbla examina; civilingenjör från KTH, civilekonom från Handels i Stockholm. Är även utbildad i ”finance for executives” på Insead.

Krook, Stefan Entreprenör
och grundare Glocalnet.
Född 1972. Grundare av och storägare i Glocalnet som blir en allt hetare uppköpskandidat. Har under året gått från vd till ordförande och huvudägare i Catella-bolaget Apis. Har lanserat nya bolaget Cornerdestinations, för nätbaserade resor.
Knutsson, Filippa
Grundare och kreativ chef Filippa K.
Född 1965. Modedrottning som nyligen valdes till entreprenörernas egen främsta förebild under 40 år.

Kullgren, Sara Vd Nokia
Mobile Phones Skandinavien.
Född 1967. Kör ett tufft race både inom Nokia, som har det motigare än på länge, och i TV4-styrelsen där hon under året valts in som ledamot.

Leander-Engström, Paul
Grundare och ägare Prosperity Capital Man.
Född 1966. Var bland de tidigaste västerländska investerarna på plats i Ryssland. Är tryggt förankrad på en av världens mest nyckfulla tillväxtmarknader med stort inflytande i flera av landets största bolag.

Lindén Urnes, Jenny (NY)
Blivande ägare Lindéngruppen.
Född 1971. Finansmannen Ulf G Lindéns dotter har under året tagit sitt första styrelseuppdrag i ett noterat bolag, metallpulvertillverkaren Höganäs. Står som arvtagerska till Lindéngruppen som är storägare i börsbolagen Höganäs, B&N och Gorthon Lines och som även äger färgföretaget Beckers.

Marcus, Susanna (NY)
Vd Poolia Sverige.
Född 1965. Sedan i våras chef för Poolias svenska verksamhet med en omsättning på drygt 400 mkr. Var tidigare försäljningschef, har arbetat i företaget sedan 2001 och var dessförinnan verksam inom it-branschen.

Martinsson, Lars (NY)
Affärsområdeschef ABB.
Född 1968. Dubbla chefsroller inom verkstadsjätten; dels chef för globala enheten ”Large Transformer”, dels för affärsområdet Transformers i Sverige. Ansvarar totalt för 7,4 miljarder i omsättning och 4 200 anställda. Har arbetat inom koncernen sedan sin civilingenjörsexamen från KTH, började som trainee 1992.

Mörner, Alexandra,
Caroline, Sophie och Axel
Blivande ägare Ax:son Johnson-sfären.
Födda 1966, 1968 samt 1976. Alexandra Mörner tar allt tydligare täten i syskonskaran och har under året engagerat sig operativt i sfärens riskkapitalbolag Novax. Även Axel Mörner, ekonomiutbildad och med en bakgrund från reklamfirman Brindfors, har tagit jobb i koncernen som trainee inom Axfood.

Nilsson, Peter
Affärsområdeschef Trelleborg.
Född 1966. Yngst i koncernledningen för Trelleborg, som återigen är ortens stolthet. Ansvarar för Trelleborg Engineered Systems med 4 miljarder i omsättning och 3 200 anställda.

Nilsson, PM
Politisk redaktör Expressen.
Född 1968. Chef för ledarredaktionen sedan 1999 och Expressens starka kort i skaran av yngre opinionsbildare.

Norberg, Johan
Debattör och författare.
Född 1973. Opinionsbildare knuten till borgerliga tankesmedjan Timbro, debattör och författare till boken ”Till världskapitalismens försvar” som numera finns översatt på femton språk.

Nylund, Steve
Vice vd Metro International.
Född 1968. Ångar på steget efter vd Pelle Törnberg. Kan räkna hem prestigesegern att som Nordamerikachef ha lanserat Metro i New York.

Peregi, Elisabeth
Vd Twilfit.
Född 1971. Slängdes direkt in i hetluften efter mammaledighet när hon nyligen fick städuppdraget i underklädeskedjan Twilfit, som med en omsättning på 350 mkr, är ett av Lindex sorgebarn. Var tidigare landschef för Lindex i Norge.

Persson, Malin
Chef för Koncernstrategi och affärsutveckling, Volvo.
Född 1968. Chef för Koncernstrategi och affärsutveckling på AB Volvo. Sitter i styrelserna för Volvo Lastvagnar AB, Volvo Technology Transfer AB, Volvo Maroc samt onoterade it-bolaget Elicit AB.

Press, Victor (NY)
Vd Acne Creative.
Född 1976. Vd för reklambyrån
Acne Creative, snabbt växande del av hippa Acne-koncernen. Rekryterades till bolaget efter examen från Handels, först som assistent till Spray-grundaren Jonas Svensson, och blev efter drygt ett år vd för den nystartade reklambyrån. Har expanderat byrån rejält sedan dess. Jobbar med bl. a. Spendrups, Kungsörnen, Axa. Kapade i somras åt sig prestigeuppdraget att få göra en större kampanj för H&M.

Raukas, Madeleine (NY)
Vd SAS Ground Services.
Född 1967. Chef för det nyligen bolagiserade dotterbolaget SAS Ground Services Sverige som står för allt från check-in-tjänster till avisning av flygplan. Brottas för tillfället med trilskande fackföreningar. Är utbildad vid Handels och Stockholms universitet och har tidigare bland annat arbetat som chef för kabinpersonalutbildning vid SAS Flight Academy, som vd för konsultbolaget Match Provider Sverige och vd för Centrum för Personal & Utveckling.

Schauman, Kristina Finanschef OMX. (NY)
Se egen artikel.

Sievert, Christian Vd Segulah.
Född 1969. Har under sitt första vd-år möblerat om i portföljen, bland annat genom köpen av Previa och HMS samt genom försäljningen av livsmedelsleverantören Norfoods. Har arbetat som investment manager i bolaget sedan 1997, dessförinnan konsult för Bain & Company i Stockholm och San Francisco.

Sigvardsson, Per Vd El-Giganten. (NY)
Född 1972. VD som gått den långa vägen. Har tvåårigt ekonomiskt gymnasium i botten och inledde sin karriär i bolaget som 22-årig säljledare vid varuhuset i Gävle. Basar idag över 1 200 anställda och 37 varuhus som tillsammans omsätter 3,3 Mdr och snabbt och offensivt snor marknadsandelar från konkurrenterna.

Slettengren, Gustaf Vd Lazard.
Född 1967. Vd sedan drygt ett år, utnämnd av PG Gyllenhammar innan denne lämnade sin roll i banken. Ansvarig för Nordenverksamheten inom doldisrådgivaren Lazard som låter tala om sig alltmer på den svenska marknaden och som är den enda internationella firma som byggt upp ett lokalt kontor med fast besättning i Stockholm. Har även arbetat som Nordenansvarig på Lehman Brothers.

Stillström, Petter Vd och ägare Traction.
Född 1972. Har under åren lyckats få en av Sveriges just nu mest uppburna entreprenörer, Torsten Jansson, som ordförande för sorgebarnet JC. Klättrade tillsammans med pappa Bengt från plats 57 till 52 på stora maktlistan.

Svensson, Gerth (NY)
Chef cash management, SEB Merchant Bank.
Född 1966. Globalt ansvarig för ”cash management” inom SEB Merchant Bank i vars ledning han suttit sedan år 2000. Har arbetat inom SEB sedan 1997 och var innan dess åtta år inom Arthur Andersen i Stockholm och San Francisco. Utbildad civilekonom från Jönköpings International Business School och har en Executive MBA från Handels. Sitter i styrelsen för e-handelsföretaget IBX, ägt av SEB, Investordominerade B-business partners och Ericsson.

Stjärne, Hanna Programchef SR P1.
Född 1969. Har under året handplockats av nye vd:n Peter Örn som en av dem som ska leda projektet ”SR 2010”, som ska genomlysa bolaget och utreda dess inriktning i framtiden. Har under året ändrat P1:s programtablå radikalt, lagt ner ett 40-tal program, startat nya och belönats med ökande lyssnarsiffror.

Storåkers, Michael
Ordförande McCann Nordic.
Född 1972. Reklamguru med ett kontaktnät långt utanför den egna branschen. Leder McCann som genom 25 dotterbolag har 1 000 anställda i Norden. Har arbetat som sakkunnig åt Carl Bildt, på tankesmedjan Timbro och hos pr-firman JKL. Och ja, bror till Nicklas.

Storåkers, Nicklas
Vd Avanza.
Född 1974. Har när han i år fyller 30 år redan varit börs-vd i 4,5 år i en av landets mest krävande ägarsfärer, förvandlat Avanza från en haltande nätmäklare till lönsamt företag och vuxit om sfärens fondkommission i börsvärde. Laddar för en offensiv på tjänstepensionsmarknaden och ja, bror till Michael.

Strannegård, Lars
Docent företagsekonomi, Handelshögskolan.
Född 1969. Har under året förklarats ”professorskompetent”, vilket innebär fortsatt klättring mot en professur. Är filosofie doktor vid Handels i Göteborg, docent i företagsekonomi och verksam vid Centre for Advanced Studies in Leadership vid Handels i Stockholm sedan 1999.

Svensk, Patrick
Vd MTV Mastiff.
Född 1966. Leder framgångsrikt en av årets börsvinnare, aktiekursen är upp över 200 procent bara sedan årsskiftet. Har under året slagit samman bolaget med Jarowskij och blir en allt mer värdig utmanare till Strix.

Swegmark, Martin
Vd Capio Diagnostik.
Född 1971. Klev vid årsskiftet upp från posten som ansvarig för Capios interna M&A-verksamhet till att bli vd för dotterbolaget
Diagnostik AB som verkar på den laboratorie- och röntgenmarknad där Capio är marknadsledande. Hade tagit en magisterexamen i ekonomi och arbetat inom Ernst & Young när han 1998 anställdes på Capio.

Tillman, Patrik
Vd Lenner & Partners.
Född 1965. Finansveteran och chef för Lenner & Partners som agerat i kulisserna bland annat när Föreningssparbanken sålde danska FIH och som rådgivare till Skandia Liv i den pågående diskussionen med Skandia AB.

Uebel, Per (NY)
Vd Ica Sverige.
Född 1966. Detaljhandelsproffs som kontrollerar ett av Sveriges starkaste konsumentvarumärken, livsmedelsjätten Ica, som i Sverige har totalt 35 000 anställda. Inledde en spikrak handlarkarriär med att jobba extra i sin fars kusins Ica-butik i Södertälje. Utbildade sig sedan till civilekonom, arbetade på H&M i tio år och på Lindex i tre år innan han 2003
rekryterades till Ica.

Weiner Jiffer, Anna
Vd Ellen.
Född 1971. Vann i våras en prestigeseger mot amerikanska jätten Johnson & Johnson som på flera sätt försökt få bort Ellen-tampongerna från den svenska marknaden.
Sitter i styrelsen för fastighetsbolaget Kungsleden som har ett bra år bakom sig.

Wetterstrand, Maria
Partiledare miljöpartiet.
Född 1973. Landets yngsta partiledare avancerar som opinionsbildare. Går dock en upptagen framtid till mötes när hon framöver ska kombinera partiledarskapet med mammarollen.

Victoria Kronprinsessa.
Född 1977.
Har fått sin egen ”hovstat” under året som gått,
och växlat mellan att besöka småföretagare och göra pr för storföretagen.

Wiklund, Tomas
Marknads- och försäljningsdirektör Rottneros.
Född 1966. Rekyterades för två år sedan från Stora Enso och har en tuff första tid bakom sig med vinstvarning, omstrukturering och kursfall. Men säg så här; The only way is up.

Wolodarski, Peter
Ledarskribent DN.
Född 1978. Stjärnskott med stort inflytande på Sveriges största mediemegafon. Skriver allt skarpare och syns i allt fler morgonsoffor.

Årjes, Mats Vd Skistar.
Född 1967. Är den ende börs-vd:n som kan komma undan ett dåligt år genom att skylla på blötsnö. Har tillsammans med ägarbröderna Paulsson dock stora planer för nästa säsong.

Mot 40-årskrisen?

Födda 1964 som i år faller för åldersstrecket på listan:

Stefan Andersson, divisionschef Gunnebo.
Manfred Aronsson, vd Kanal 5.
Gustav Bard, vd 3i i Sverige.
Johan Bergman, vice vd Skanska.
Anders Böös, f. d. vd Drott.
Karin Grip, koncernjurist A-com.
Charlotte Hagberg, regionchef SEB.
Michael Hallén, vd IBS.
Peter Kamprad, blivande ägare Ikea.
Mats Lagerqvist, vd Robur.
Petter Nylander, vd OMD.
Lena K Samuelsson, chefredaktör SvD.
Anna Tenstam-Lundvall, affärsområdeschef Q-Med.
Patrik Tigerschiöld, vd Skanditek.
Jörgen Zahlin, vd OEM International.DÄRFÖR I BOKSTAVSORDNING:
Vi har beslutat att inte offentliggöra poäng och därigenom att inte rangordna de 100 morgondagens makthavare som ni möter på de kommande sidorna. Att rangordna befintlig makt är svårt, att rangordna framtida makt ännu svårare – om man inte alltför djärvt vill balansera på randen till det ovetenskapliga. I flera fall har vi dessutom valt att presentera personer som inte självmant sökt sig till rampljuset och vilkas insatser det fortfarande är alldeles för tidigt att försöka utvärdera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.