”Ungas situation på bostadsmarknaden är akut”

Höga bostadspriser och kravet på kontantinsats gör det svårt för många unga att skaffa sig ett eget boende, skriver Swedbank.
arturo arques om bostadsmarknaden
Privatekonomen Arturo Arques. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Det är tufft för unga att komma in på bostadsmarknaden. Trots att sex av tio mellan 18 och 34 år skulle vilja flytta räknar bara två av tio med att göra det inom det närmsta året. Det skriver Swedbank och hänvisar till en undersökning från Kantar-Sifo.

Många unga har rimliga krav och realistiska förväntningar på vad ett boende får kosta och över hälften är beredda att lägga upp till 25% av sin disponibla inkomst på boendet. Trots detta gör de höga bostadspriserna att det är svårt att skaffa sig ett eget boende.

”De unga har fullt rimliga krav på sitt boende och är dessutom beredda att lägga en stor del av sin inkomst på boendet. Att de inte hittar ett boende beror inte på dem. De beror främst på att politikerna svikit de unga med en alldeles för svag bostadspolitik”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

De största hindren för ungas bostadsköp är kravet på kontantinsats och de höga bostadspriserna.

”Ungas situation på bostadsmarknaden är akut och kräver en omedelbar lösning. Statliga startlån skulle kunna vara en sådan lösning. Men det som framför allt behövs är politisk handlingskraft och genomgripande reformer för en långsiktigt fungerande bostadsmarknad som inte driver fram högre bostadspriser och en för stor lånebörda för människor. Reformer för ökat bostadsbyggande och att kommunerna tar sitt ansvar för bostadsförsörjningen är exempel på det”, säger Arturo Arques.

SBAB ser höstmoln över bostadsmarknaden

Nästan 40% svarar att det går att få tag på ett förstahandskontrakt till en hyresrätt inom ett år. I Värmland och Örebro är det lättast att få ett förstahandskontrakt inom ett år. Där uppger 58 respektive 52% att de kan få ett förstahandskontrakt. På motsatta sidan syns Stockholm, där endast 13% uppger att de kan få ett förstahandskontrakt inom ett år. Dock vill endast 5% av unga helst bo i just hyresrätt. Villa, radhus och bostadsrätt är betydligt mer populära alternativ.