Unna dig lite lyx på börsen

Ta rygg på dollarmiljonärerna. Placera pensionspengarna i tillverkare av lyxvaror och låt andras extravaganta livsstil finansiera ålderdomen.

Väcks avundsjukan när en Porsche blåser förbi på motorvägen? Står du inte ut med champagnefrosseriet på lyxkrogarna? Det finns en lösning. Investera i företagen som producerar lyxvarorna.

Inställningen till mäklarbrickor och Cartier-klockor lär genast bli mer positiv när dessa innebär att miljonärernas slantar i slutänden hamnar i den egna börsen.

För den som inte är missunnsam kan det räcka med att man tror på bra tillväxt för antalet dollarmiljonärer. Eller så är man kanske bara en placerare som tröttnat på Stockholmsbörsens trista verkstadsbolag och lågpriskedjor.

Oavsett vilket finns det gott om alternativ för sparare som vill sätta guldkant på sina placeringar: köpa aktier i bolagen direkt, investera i fonder eller köpa börsnoterade fonder.

Två fonder som enbart investerar i lyx, och som båda är valbara inom PPM-systemet, är Picets fond Premium Brands samt Société Générales fond Equities Luxury & Lifestyle. Den sista augusti var båda fonderna upp med 28 procent sedan årsskiftet i lokal valuta. I USA finns också Global Luxury Index ETF, en börshandlad fond från Claymore Securities som är noterad på New York Stock Exchange. Den sista augusti var fonden upp 37 procent sedan årsskiftet. Viktigt att tänka på är att fonderna, som prissätts i dollar och euro, också medför en valutarisk.

Roligast är naturligtvis att köpa aktier direkt i enskilda bolag. De flesta bankerna erbjuder i dag handel på flera utländska börser. Uppstickarna på CFD-marknaden har bland de bredaste utbuden, med handel i allt ifrån franska till kinesiska aktier. Den som vill fylla portföljen till brädden med lyx har inga problem att finna kandidater i flera olika sektorer.

Lyxaktien nummer ett måste vara franska konglomeratet LVMH som har en lång rad av tunga varumärken i sin portfölj. Eller vad sägs om Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy, Kenzo och Fendi. Med flera. Trots finanskrisen ökade omsättningen i fjol med 4 procent till drygt 17 miljarder euro. Råkar man vara bosatt i?Frankrike kan man gå med i bolagets aktieägarklubb där man får specialerbjudanden och möjligheter att gå på evenemang bolaget sponsrar. Lite flådigare än Skistars liftkortsrabatt.

Smycken och klockor är LVMH:s klart minsta affärsområde. För investerare som söker exponering mot detta segment är schweiziska Richemont ett bättre alternativ. Bland varumärkena märks klassiker som Cartier och Mont Blanc. Ett av de mer udda inslagen i dotterbolagsfloran är den brittiska vapentillverkaren James Purdey & Sons med anor från 1814. Bolagets handtillverkade pistoler och gevär, som skräddarsys efter köparen, kan gå loss på över 100?000 dollar styck. Givetvis är man hovleverantör i Storbritannien.

Placerare som lider av konglomeratfobi kan välja bland flera mer renodlade alternativ. Laurent-Perrier är ett sådant. Champagnetillverkaren omsatte knappt 200 miljoner euro i fjol och är noterad på Euronext. Talar för champagne gör det begränsade utbudet och kraftigt ökad efterfrågan från tillväxtmarknaderna. På toppen av högkonjunkturen sommaren 2007 varnades för att produktionen nått taket och möjlig brist på vissa marknader. Under 2008 presenterades därför ett förslag om att utöka Champagne-distriktet, men det lära dröja innan ny kapacitet når marknaden.

Den som tror att lyxresor till exotiska destinationer är framtiden bör ta en titt på Banyan Tree som är noterat på Singaporebörsen. Bolaget äger och driver flera lyxanläggningar i framför?allt Asien. I länder som Bahrain, Kina och Thailand kan man boka lyxvillor med alla tänkbara bekvämligheter. Sedan 2004 har omsättningen fördubblats samtidigt som lönsamheten varit god.

Ett mer klassiskt alternativ i lyxhotellbranschen är amerikanska Orient-Express Hotels som bland annat äger klassiska Hotel Cipriani i Venedig. Bolaget gick med förlust i?fjol och de som tror på en vändning kan köpa aktien för kring 10 dollar, långt ifrån rekordnivåerna på över 60 dollar.

På solsemestern är de exklusiva solglasögonen en given accessoar för jetset-folket. Sannolikheten är stor att solglasögonen tillverkats av italienska Luxottica. Bland bolagets egna varumärken märks Ray-Ban, Oakley och Oliver Peoples. På licens tillverkas dessutom glasögon och solglasögon åt en mängd av världens mest kända lyxvarumärken, däribland Bulgari, Chanel, Dolce&Gabbana och Prada. De senaste fyra åren har omsättningen ökat med 13 procent per år. Med nära två tredjedelar av försäljningen i Nordamerika lär det finnas goda möjligheter att växa på tillväxtmarknaderna.

Att lyxplaceringar inte alltid slår väl ut, och att varumärken kan förlora sin glans över tiden, får det tyska modehuset Escada illustrera. Efter mer än 30 år i branschen ansökte bolaget om konkurs i somras.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.