”Upp 111 procent på tre år”
Är det värt att sätta pengar i en läkemedelsfond?
– Vi har haft rätt tuffa år under 2000-talet, men de senaste har varit väldigt bra. Vi är upp 111 procent på tre år.
Hur kommer det sig?
– Det har huvudsakligen tre förklaringar. Först hade vi en multipelkompression på grund av patentutgångar under 2000-talet. Det patentstup vi var så rädda för 2012 har vi bakom oss. Vinsttappet blev mindre än väntat, vilket lett till att de stora läkemedelsbolagen gått bra på börsen. För det andra har det blivit fart på innovationen. Flera produktlanseringar har ägt rum eller är på gång, bland annat inom immunologiska sjukdomar och cancer. För det tredje har vi sett många sammanslagningar och konsolideringen ser ut att fortsätta, inte minst för att det är billigt att låna.
Så du tror att uppgången fortsätter?
– Det händer mycket spännande och flera bolag är lågt värderade. Gilead värderas till p/e 11 och Pfizer till p/e 13. Det är inga höga multiplar. Ytterligare en förklaring till att det är drag i sektorn är att tillväxtmarknaderna får mer pengar. Befolkningen vill ha bra läkemedel, så där finns en underliggande demografisk trend som gynnar sektorn. Det gör även västvärldens åldrande befolkning.
Vilken av tillväxtmarknaderna har satsat mest?
– Kina. De har lagt femårsplaner på hur många sjukhus och primärvårdsinrättningar som ska byggas, på hur många vaccinationer som ska göras och hur mycket antibiotika som ska ut. De har pumpat in pengar. Men i flera tillväxtländer växer intresset för privata sjukvårdsförsäkringar, vilket gör att fler får tillgång till dyra läkemedel.
Vilka bolag tjänar mest på Kinatrenden?
– Elekta är ett svenskt exempel och Novo Nordisk ett danskt. Novo Nordisk säljer diabetesläkemedel och diabetes ökar lavinartat i Kina och Indien. Sen har vi globala jättar som Glaxosmithkline och Sanofi, men även Astra Zeneca har exponering mot Kina. I de två förstnämnda fallen står tillväxtmarknaderna för cirka en tredjedel av försäljningen, i Astra Zenecas fall rör det sig om cirka 20 procent.
Vilket av tillväxtbolagen tycker du ser mest intressant ut?
– Sobi. Som partner till Biogen Idec kan de komma att tjäna stora pengar. Vad gäller Astra Zeneca är det budperspektivet som är intressant, annars tycker jag inte det är så spännande. Meda är mer av en svart låda.
Vad tror du om börsens utveckling?
– Mitt grundläggande scenario är positivt, främst drivet av att alternativa investeringar ser tråkiga ut. Jag tror inte på räntor och då är aktier mer attraktiva. Historiskt sett har oktober varit en svajig månad, men jag tror ändå året slutar bra, förutsatt att det geopolitiska läget inte försämras. Jag har 65 procent av mina investeringar i USA för där finns fler hälsovårdsbolag.
Vilka ska man undvika?
– Nu blev det svårt. Jag vill inte hänga ut någon. Astra Zeneca och Elekta är bra bolag, men lite högt värderade. Getinge aktar jag mig för, min erfarenhet är att FDA-utredningar tar längre tid än man tror. Jag skulle inte ha så bråttom in där. I några av nyintroduktionerna har man inte så mycket att gå på än, som exempelvis Bactiguard.
Vad är bästa argumentet för att köpa aktier nu?
– Man måste vara selektiv. Cykliskt är det frågetecken då Europa bromsar in igen. Men jag har en förkärlek till min sektor, som har bra balansräkningar, stabila kassaflöden och samtidigt tillväxten som en extra krydda. De stora pharmabolagen delar ut 3 till 4 procent och det är bra avkastning om man jämför med räntor.
Angelica Fatouros
Förvaltar: Carnegie Asset Management Medical.
Förvaltat kapital: Drygt 5 miljarder kronor.
Utveckling: Upp 22 procent i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.