Upp till bevis för Atlas Copco

Atlas Copco släpper sin delårsrapport för det fjärde kvartalet vid lunchtid på tisdag. Då är det återigen upp till bevis för ett verkstadsbolag och en aktie som har gått mycket starkt det senaste året.

Deutsche Bank anser visserligen att Atlas Copcos höga kvalitet och exponering mot halvledarsektorn motiverar en premie, men frågan är hur stor premie, resonerar banken som har rekommendationen sälj.

RBC Capital Markets är inne på ett liknande spår. Atlas Copco har hög kvalitet och höga marginaler, men premien mot sektorn bör inte överstiga 20-25 procent, enligt banken.

Atlas Copco väntas redovisa ett justerat rörelseresultat på 6,0 miljarder kronor, enligt ett genomsnitt av 16 analytikers estimat som Infront har sammanställt. Det skulle innebära en vinstökning med 9 procent från motsvarande kvartal året innan.

Omsättningen spås ha vuxit med 9 procent, eller 2,5 procent organiskt, medan orderingången, som är mer framåtblickande, väntas ha ökat med 10 procent, eller 3,2 procent organiskt.

Jämfört med det starka tredje kvartalet i år väntas dock ett 4-procentigt fall i orderingången.

”Den sekventiella svaghet vi förväntar oss kommer från industriexponeringen, vilket påverkar alla affärsområden i någon grad”, skriver JP Morgan.

Efter det starka tredje kvartalet guidade Atlas Copco i höstas för något lägre efterfrågan i fjärde kvartalet.

Atlas Copco hade visserligen ett starkt tredje kvartal, men bolaget upplevde att den underliggande efterfrågan ändå var något svagare, sade vd Mats Rahmström då.

Han lyfte fram negativa faktorer såsom protektionism, sanktioner och brexit. Ovanpå det är händelseutvecklingen i Saudiarabien och Turkiet inte positiv för Atlas Copcos verksamhet, noterade Mats Rahmström.

Atlas Copco upplevde att det råder stor oro bland verkstadsbolagets asiatiska kunder kring protektionism och handelstullar, men samtidigt växer exporten mellan asiatiska länder trendmässigt, framhöll Atlas Copco-chefen i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Sedan dess har ett så kallat fas 1-avtal på handelsområdet undertecknats mellan Kina och USA, vilket har bidragit till optimism på världens börser.

”Vi förväntar oss guidning om oförändrad efterfrågan sekventiellt för första kvartalet 2020. Pågående fordonsutmaningar står mot vissa gröna skott inom halvledarsektorn”, skriver Credit Suisse inför bokslutet.

Orderingången på kompressorer väntas enligt banken fortsätta gå starkare än för konkurrenterna tack vare styrka inom bland annat serviceområdet och gassektorn.

Tidigare under rapportsäsongen har den svenska verkstadskollegan Sandvik släppt ett bokslut som orderingångsmässigt var något under förväntan, men där det gångna kvartalets omsättning och resultat var snäppet över förväntan. Efter Atlas Copcos avknoppning av gruv- och infrastrukturutrustningsverksamheten Epiroc har dock överlappningen mellan Sandvik och Atlas Copco minskat.

Atlas Copcos delårsrapport för det fjärde kvartalet 2019 offentliggörs tisdagen den 27 januari klockan 12.00. En rapportpresentation går av stapeln klockan 14.00.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.