Uppåt på Asienbörserna trots BNP-fall

De asiatiska börserna avancerade på bred front under fredagen trots kinesisk BNP-siffror som visade på en stor nedgång i landets ekonomi.
Uppåt på Asienbörserna trots BNP-fall - asien-pil-upp
Foto: Johan Hallnäs / TT

Vid klocka 7.20 var börserna på det kinesiska fastlandet upp mellan 1 och 1,4 procent. I Hongkong och Tokyo noterades uppgångar på 2,3 respektive 2,6 procent.
Kinas BNP minskade 6,8 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare. Det var något sämre än de 6,5 procent som analytikerna i Trading Economics konsensprognos hade räknat med.
”Statistiken bekräftar att Kina läker i nuläget. Det blir dock tydligt att konsumtionen kommer att lagga under övergångsperioden mellan nedstängning och vaccin”, sade Shaun Roache på S&P Global Ratings till Bloomberg.
Nedgången var dock den första någonsin sedan landet började rapportera kvartalssiffror för BNP 1992.
Bland individuella aktier bidrog indextunga Fast Retailing, som bland annat äger Uniqlo och som konkurrerar med H&M, och Softbank till att lyfta Nikkei225 i Tokyo med uppgångar på 6,5 respektive 5,6 procent. I Hongkong lyfte Volvo Cars systerbolag Geely Automobile Holdings över 7 procent.
På valutamarknaden försvagades den säkra hamnen yen sedan USA-presidenten Donald Trump presenterat riktlinjer för hur landet ska återöppnas.
Oljan har under natten och morgonen klättrat en dollar högre jämfört med på torsdagskvällen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.