Uppe på fötterna igen
Nordiska Värdeportföljen har tappat snabbt på slutet. Totalavkastningen är nu 16,3 procent sedan starten den 15 december, ned från 21,1 procent för tre veckor sedan. Försprånget mot Stockholmsbörsens uppåttrendande OMXSGI index har därmed nära halverats, från cirka 18 till knappa 10 procentenheter.
Stora delar av tappet förklaras av näst största innehavet Pandora (nu 16 procents portföljvikt), där en rapportbesvikelse sänkte aktien hela 28 procent den gångna veckan. I det upprepade köprådet på sidan 40 är Affärsvärldens syn att svagheten är överdriven. Lockar med aktien gör att smyckesjättens höglönsamma och kapitallätta affär fortfarande har tillväxtförutsättningar kvar och reas ut för blott 9 gånger rörelseresultatet.
Ratos (11 procent) var en annan besvikelse. Private equity-konglomeratet underpresterade rejält på portföljnivå i kvartalet, med lätt negativ tillväxt, en ebita-lönsamhet som smälte ihop till ingenting och försämrat kassaflöde. 2018 är samtidigt nye vd:n Jonas Wiströms stora städningsår och besked om nya åtgärder väntas redan vid kapitalmarknadsdagen i juni. På en värdering runt bokfört eget kapital är Ratos onoterade bolag så pass rabatterat mot potentialen att det är värt att gräva ned sig.
I Oriflame (3 procent) utraderade ett 18-procentigt rapporttapp portföljens vinst. Det lätt oroande var signalen att försäljningstillväxten i lokal valuta bromsat in, från goda 8 procent i första kvartalet till –2 procent under inledningen av andra kvartalet. Kunderna på den enskilt största marknaden Ryssland genererade 14 procent lägre kvartalsförsäljning i lokal valuta, efter att inte ha tagit emot prishöjningar väl. Ryssland var dock nere i endast 18 procents omsättningsandel 2017, från att ha varit hjärtat i verksamheten för några år sedan. Långsiktigt handlar caset numera om höglönsam tillväxt i Asien och Turkiet. Så länge direktförsäljningsmodellen fortsätter att leverera är ett Oriflame på dagens ev/ebit 12 värt 20-procentiga kast i aktiekursen.
Att portföljen inte är nere för räkning efter trippelsmockan förklaras av dess energiexponeringar. Här har största innehavet i vindkraftsprojektören Eolus Vind (25 procent), numera tredje största innehavet i oljekartbolaget Spectrum (11 procent) samt energitunga marinkonglomeratet Bonheur (5 procent) alla fortsatt att uppvärderas i hög takt.
Vid sidan av rapporter tog portföljen in sina första två helt nya positioner sedan start.
Dels har energitrion utökats till en kvartett via en mindre position i Arise (4 procent). Här görs gemensam sak med systerportföljen Avkastningsportföljen i ett case där en vindkraftsproducent försöker ställa om mot en Eolus-lik vindprojektsaffär. Nordiska Värdeportföljen är å ena sidan inte fullt lika imponerade av potential och historik i projektlådan hos Arise, men å andra sidan fås även en stor värderingsrabatt på producerande tillgångar.
Därtill köptes den norska försäkringsutmanaren Insr (4 procent) in. Vägen framåt för detta turnaroundcase porträtteras i det längre analysreportaget ”Säkrad framtid” i nr 15/2018.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.