Uppgången på börsen håller i sig

Stockholmsbörsen fortsatte att handlas högre efter lunch på onsdagen. Utvecklingen var samma som den i Europa och följde på en uppgång i USA i går och en stark handel i Asien. Verkstad och konsumentvaror var bästa sektorer medan olja och telekom var de sämsta.

SIX Generalindex var klockan 14.00
upp 1,0 procent till 475 medan OMXS30-index hade ökat 1,1 procent till 1.485. Omsättningen var 6,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 8,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Dollarn stärktes något euron efter
att inflationen i euroområdet varit oväntat svag i augusti, vilket ökar trycket på nya åtgärder från ECB. Motsvarande statistik från USA väntas klockan 14.30 och i morgon kväll, klockan 20.00, kommer det sedan länge framemotsedda penningpolitiska beskedet från Federal Reserve.

På Stockholmsbörsen var
Fingerprint Cards, som sjönk 2,2 procent till 219 kronor, mest omsatt. Rättegången mot storägaren och före detta vd:n Johan Carlström har skjutits upp efter att Carlström anmält åklagaren för jäv och brott mot etiska regler, vilket nu måste utredas.

Intresset för aktien har varit
stort under en längre tid och vd Jörgen Lantto räknar med att fler säljsideanalytiker kommer att ta upp bevakning framöver.

”Vi har bokat in en del
saker. Bankerna behöver ta upp bevakning när det är så mycket handel i aktien som det är nu”, säger Jörgen Lantto, som just nu befinner sig i USA, till SIX news på onsdagen.

Verkstad var dagens bästa sektor
och bland vinnarna märktes Atlas Copco, upp 2,6 procent, och Sandvik, upp 3,1 procent. Några nyheter kring bolagen har inte noterats, men bidragande till utvecklingen kan den amerikanska gruvkonkurrenten Joy Global, som steg med över 5 procent i går, ha varit.

Inditex steg 4,4 procent i Madrid
efter att rapporten för det första halvåret kommit in strax över förväntningarna. H&M återhämtade sig något i Stockholm och utvecklades med en uppgång på 1,4 procent ungefär i linje med den bredare marknaden.

Kinnevik steg 2,5 procent. Dels
har Kinnevik höjts till starkt köp från köp av Swedbank och dels har Berenberg inlett bevakning av modesajten Zalando, där Kinnevik är storägare, med en köprekommendation. Zalando var upp 1,6 procent i Frankfurt.

Den tyska motortillverkaren Deutz
tappade 29 procent i Frankfurt efter en vinstvarning. Volvo, som äger 25 procent av aktierna i Deutz, klarade sig bättre och steg 1,4 procent i Stockholm.

Bulten var upp 5,6 procent.
Bolaget har fått en order på fästelement värd 20 miljoner euro per år från en ”betydande fordonstillverkare”.

Handelsbanken har höjt rekommendationen
för fönstertillverkaren Inwido till köp från öka. Aktien var upp 1,4 procent.

Affärsvärlden rekommenderade sina
läsare att köpa Gränges, Eltel och Beijer Ref. De aktierna steg med 4,3, 1,4 respektive 5,8 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

475    

+1,0    

+4,2

OMX Stockholm 30            

1485    

+1,1    

+1,4

SIX Return index             

889    

+1,0    

+7,6

SIX Sverige cykliskt 15      

406    

+0,9    

+2,0

SIX Sverige defensivt 15     

498    

+0,7   

+10,6

SIX Volatilitetsindex       

23,3    

-5,5   

+48,9

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.