Uppgångspotential efter pyramidspelskris

Industrivärdens vd Anders Nyrén gläds åt att private equity-branschens köpkraft försvagats i kölvattnet av kreditkrisen. Företagsköp är återigen en fråga för industriella aktörer, skriver han i Industrivärdens årsredovisning. Subprime-lånen jämför han med pyramidspel.

Investmentbolaget Industrivärden har haft en tuff resa på börsen det senaste året i takt med att aktiemarknaden fått en allt djupare frossa. Det gäller inte minst det stora innehavet i Ericsson vars aktiekurs har tappat mycket mark.

I vd-ordet till aktieägarna i Industrivärdens nytryckta årsredovisning försöker Anders Nyrén förklara vad som händer på marknaden och samtidigt gjuta mod i aktieägarna. Huvudbudskapet är att långsiktighet skapar vinster, vilket inte är helt oväntat.

”När man befinner sig i en så positiv miljö är det svårt att ta till sig en så dramatisk omsvängning i värdering som börsen uppvisat. För oss som är långsiktiga är det inte de korta svängningarna på börsen som är huvudfokus utan det långsiktiga arbetet med att skapa värde”, skriver Anders Nyrén.

Oron för försämrad konjunktur och en kyligare kreditmarknad har slaktat många aktiekurser det senaste året. Det genomsnittsliga p/e-talet har sjunkit från 15 till 10, enligt Anders Nyréns analys:

”Det innebär, givet en fortsatt stabil vinstnivå, att det finns en uppgångspotential på 50 procent allt annat lika. Med samma resonemang skulle man kunna hävda att vinsterna skall ned med 33 procent för att återställa den historiska P/E-talsnivån. Vad som kommer att ge vika, riskpremien eller vinsterna vill få i skrivande stund ta position för.”

”Vi har således fått en aktiemarknad med hög volatilitet och förhållandevis låg omsättning. Man skulle kunna säga att alla ’sitter på läktaren’ och undviker att investera i aktier intill dess att den ovan beskrivna osäkerheten minskat. Hur lång tid det tar vet ingen – historiskt sett brukar det ta cirka 6-12 månader”, skriver Anders Nyrén.

Han är kritisk till framväxten av de avancerade finansiella produkter, främst på den amerikanska marknaden, som nu skickar chockvågor genom marknaden.

”Det framgår nu med all tydlighet att flera finansiella produkter … i sin konstruktion mer eller mindre visat sig vara pyramidspel.”

En positiv effekt av kreditkrisen i Industrivärdens ögon är att de aggressiva private equity-aktörerna fått svårare att räkna hem högbelånade bolagsköp. Anders Nyrén tycker att åtstramningen i grunden är sund.

”Som ett resultat av detta har de stora värderingsskillnader som funnits mellan börsnoterade köpare av bolag och Private Equity jämnats ut. Detta gynnar Industrivärden och dess innehavsbolag.”

”Vi kan återigen se situationer där industriella köpare med potentiella synergier kan vara med och ’räkna hem’ intressanta företagsförvärv. Under de senaste åren har det varit i det närmaste omöjligt för noterade bolag att tävla om objekt mot Private Equity aktörer”, skriver Anders Nyrén.nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.