Volvo
Upplagt för överraskningar
Från årsskiftet 2010/2011 till det senaste årsskiftet befann sig Volvo-aktien i en närmast konstant utförsbacke relativt Stockholmsbörsen. Medan börsen under perioden steg med 37 procent tappade Volvo-aktien 33 procent.
Sedan årsskiftet är det emellertid ombytta roller. Börsindex är ner 6 procent, medan Volvo avkastat 9 procent. Trendbrott eller ännu ett i raden av falsklarm? Vi står fast vid vår bedömning från i höstas (nr 39) om att Volvo står inför ett mer långsiktigt trendbrott.
Bokslutet var inte alls tokigt givet hård motvind på framför allt tillväxtmarknader som Brasilien och Kina. Exklusive engångsposter levererade Volvo under helåret en rörelsemarginal på 6,5 procent – den högsta nivån sedan rekordåret 2011 med 8,7 procents marginal. Starka kassaflöden har samtidigt fått nettoskulden att falla ytterligare, till 13,2 miljarder inklusive pensionsförpliktelser. Det motsvarar en minskning med nästan 19 miljarder från bokslutet 2013.
Ev/ebit på 2015 års resultat landar på låga 9,4. På konsensusprognoserna för 2016 och 2017 (se Veckans data på sid 42) handlas Volvo med en rabatt på cirka 30 procent mot sektorn. De låga värderingsmultiplarna ska också ses i ljuset av att analytikerna sedan i somras närmast konstant sänkt prognoserna för 2016–2018.
Analytikerkollektivet räknar med att Volvo växer med 1,4 procent per år under 2016–2018 och ökar rörelsevinsten med knappt 6 procent per år. I våra ögon är det prognoser som inte alls speglar en mer välskött koncern samt potentialen vid en återhämtning på tillväxtmarknaderna.
Visst, kortsiktigt är läget fortsatt pressat i Brasilien och Kina samtidigt som den amerikanska lastbilsmarknaden ser ut att gå mot en försvagning i år. I ett läge med sämre konjunktur är Volvo dock tveklöst bättre rustat. Samtidigt är aktien en given vinnare när den globala konjunkturen väl förbättras.
Lägg därtill att Volvo fått en bra vd i tidigare Scania-chefen Martin Lundstedt samt att det finns potential till fler strukturgrepp. Nu senast var det Volvo IT som såldes till indiska HCL Technologies. Anläggningsmaskinerna hänger också löst, men möjligen dröjer en försäljning tills lönsamheten är återställd. Avyttringar, goda kassaflöden och en väsentligt minskad nettoskuld skapar samtidigt möjligheter för mer offensiva affärer.
De nuvarande konjunkturutsikterna gör Volvo till ett osäkert kort i det korta perspektivet. I ett längre perspektiv ser aktien fortsatt riktigt intressant ut. I vårt ettåriga perspektiv ställs siktet in på 105 kronor. Köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.