”Uppsida på 50 procent”

Jonas Edholm på Skagen Focus har mycket japanska aktier i portföljen.

Hur har fonden utvecklats hittills i år?

– Efter ett starkt föregående år är avkastningen i år lite lägre i absoluta termer. Det beror bland annat på valutaeffekter – den starka kronan gör att våra dollarnoterade innehav utvecklats lite sämre mätt i kronor, samtidigt som vi har ett för fonden ­relativt stort innehav i japanska aktier, cirka 17 ­procent av fondens tillgångar, där den svaga yenen ger samma effekt.

Vilka innehav är det som bidragit mest positivt till utvecklingen?

– Vi har flera innehav som gått bra. Ett jag kan nämna är det nederländska företaget Philips Lighting som är en global marknadsledare inom belysning, framför allt när det gäller led-teknologi. Den aktien har vi haft i portföljen sedan den noterades av Royal Philips i mitten på förra året och den har gått så pass starkt att den nått vårt prismål med en uppgång på mer än 50 procent, ­vilket ­betyder att den nu fått lämna portföljen. Ett annat case är det amerikanska bolaget Adient, som är en avknoppning från Johnson Control, och som är en marknadsledare inom produktion av bilsäten. Avknoppningar av detta slag gör att aktien ofta inte finns på marknadens radar och vi kunde observera att priset på aktien var nästintill absurt lågt när den började handlas. Även där lyckades vi uppnå målet om en uppgång med 50 procent, så det innehavet har vi också gått ur. Vi är mycket disciplinerade när det kommer till våra prismål.

Och något innehav som har gjort dig lite mer besviken?

– Ett av våra största innehav är det diversifierade amerikanska försäkrings­bolaget AIG, som egentligen är ett resultat av en bailout från amerikanska staten efter finans­krisen 2008. Där har återhämtningen inte gått riktigt som vi har hoppats, men vi har fortfarande kvar aktien i portföljen. Aktien värderas så pass lågt som 0,8 gånger bokvärdet, och bolaget har en väldigt stark balansräkning. Det är en aktie som fortfarande uppfyller vårt kriterium om en uppsida i aktiekursen på 50 procent som kan realiseras på 2–3 års sikt.

Du nämnde att ni just nu har en ovanligt stor exponering mot japanska aktier. Vad ser du för scenario där?

– Den japanska marknaden präglas bland annat av att det finns många bolag som är överkapitaliserade, eftersom bolagen ackumulerat stora tillgångar och det syns inte riktigt i värderingen. Det genomsnittliga ­aktiepriset mot hårda tillgångar, alltså rensat för goodwillposter och annat, ligger i USA på ungefär 9–10 gånger. I Japan är mot­svarande värdering ungefär 1 gånger. Samtidigt har de japanska bolagen historiskt haft dåligt fokus på aktieägarvärde. De har varit sparsamma med utdelningar trots över­kapitaliserade balansräkningar. Men här har nu trycket börja öka både från den japanska staten och från större aktieägare.

Vilka japanska aktier har ni tagit in i portföljen?

– Ett exempel är Bank of Kyoto, som är en i grunden mycket konservativ regionalbank med stark bas av insättningar. Men förutom det så har banken en stor aktieportfölj som ligger helt utanför dess kärnverksamhet och som är värd dubbelt så mycket som bankens börsvärde. Ett annat intressant innehav är Softbank Group, vars huvudägare är den excentriske miljardären Masayoshi Son. Softbank är bland annat stor ägare i det kinesiska e-handels­bolaget Alibaba, äger Softbank Mobile, telekomoperatören Sprint i USA och en uppsjö av olistade asiatiska online-aktörer vilket ger oss en intressant exponering till en stor rabatt till underliggande tillgångar.

Jonas ­Edholm

Förvaltar: Skagen Focus (tillsammans med Filip Weintraub och David Harris).

Förvaltat kapital: Cirka 2,4 miljarder kronor.

Utveckling hittills i år: Cirka +5,6 procent, mätt i SEK.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.