Uppstickare sopar banan med konkurrenterna

DLG Aktiefond, med rutinerade finansmännen Björn Germer och Björn Danckwardt i spetsen, ser ut att bli årets bästa hedgefond 2006. Sedan årsskiftet har fonden haft en avkastning på över 40 procent. Favoritaktierna är Indutrade, Invik och Kinnevik

Björn Germer och Björn Danckwardt-Lillieström, som agerat på finansmarknaden sedan sent 1980-tal, tycks ha hittat rätt strategi, åtminstone i det börsklimat som rått under 2006. Deras hegdefond DLG Aktiefond har stigit med närmare 43 procent sedan årsskiftet vilket innebär att de toppar Nordea HF index.

Björn Germer och Björn Danckwardt-Lillieström förvaltar för närvarande 0,5 miljarder kronor och planerar att stänga fonden när kapitalet uppgår till 2 miljarder.

– Jag tror att det blir svårare ju större man är. Den strategi vi har fungerar väl upp till 2 miljarder tror vi, säger Björn Danckwardt-Lillieström.

Vad har ni för stalltips?
– Vi utgår från bolag som vi känner väl. Vi täcker bara 60 bolag, 50 svenska och 10 nordiska. I normalläget är vi antingen långa eller korta. Tanken med det är att vi försöker att inte fastna i en långvarig nedgång. Samtidigt som vi gärna rider på uppgångarna. Vi tror att man bara hittar en knapp handfull riktigt bra idéer varje år. Och då tror jag att man måste ta lite extra risk på de bolagen, säger Björn Danckwardt-Lillieström.

Ni vill vara med på uppgångarna, säger du. Menar du en generell börsuppgång eller handlar det om enskilda aktiers uppgång?
– Både och.

Favoritaktierna för ögonblicket?
– Vi har ganska mycket Indutrade, Invik och Kinnevik. Det är bolag som är relativt valutaoberoende eller som kanske till och med tjänar på en stark krona, säger Björn Danckwardt-Lillieström.

På en hedrande andraplats kommer Hedgefonden Radar som startades och förvaltas av Jonas Nyberg och Henrik Orre. Trots ett turbulent börsklimat har fonden haft en positiv avkastning varje enskild månad.

Bergsgård Pettersson Småbolag som startades vid årsskiftet av gamla Affärsvärlden-medarbetarna, Ulf Pettersson och Johan Bergsgård, har möjlighet att knipa bronsmedaljen. Fondens utveckling har varit mer volatil jämfört med Radar-fonden, men efter ett starkt upplopp i november placerar sig hedgefonden på tredjeplats före Nordic Fund.

På Bergsgård Pettersson Fonder tror man på en hyfsad avslutning på börsen 2006.

– 2007 blir turbulent men börsen lär inleda uppåt. Europakonjunkturen är stark men det finns hot i form av en dollarförsvagning och det till vissa delar osäkra läget i USA, säger Johan Bergsgård.

Favoritaktier?
– Vi satsar ju på de mindre bolagen. Och ett riktigt litet bolag som har vi petat in en slant i är Amhult2, ett fastighetsprojekt i Göteborg. Förpackningsföretaget Nefab är trygg favorit som har kommit med bra rapporter under hela 2006. Bolagets allt tydligare förvärvsstrategi kommer sannolikt leda till ett eller flera större företagsförvärv under 2007. Addnode är en gammal favorit som hittils i år inte har gett oss och våra andelsägare någon avkastning. It-sektorn har haft ett svagt 2006 på börsen. Men IT-konjunkturen är stark och vi tror att det kommer att ske företagsaffärer i sektorn och där är lågvärderade och finansiellt mycket stabila Addnode en spelare både som köpare och säljare av verksamheter, säger Johan Bergsgård.

Nordea HF Index
Zenit 13,4
SHB HF 1,9
Ram One 7,8
Eikos 13,4
Futuris -1,8
Merlin 5,7
Avenir 8,6
Banco Hedge 8,4
Pecunia* -11,2
Nordic Fund 15,1
Manticore 9,7
Yield 3,8
Nordea Nordic HF 5,0
Nordea European HF 3,5
Graal 6,1
Primus 8,1
Catella Hedge 6,3
Gladiator 14,1
Radar 36,0
Amplus -1,2
DLG Aktiefond 42,8
IDEA 8,1
Bergsgård Pettersson Småbolag 17,0

Macro
Nektar 2,6
SEB FI HF 2,2
Lynx 4,1
Excalibur 3,0
GMM Global 1,6

Mixed
Tanglin 4,0

Others
Helios 1,0
Helios Euro 1,5
Prisma 1,3
*15% perf deduct

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.