Uppsving för stålordrar efter covid-19-inbromsningen

Efter att ståltillverkarna låtit en tredjedel av produktionen gå tomgång i samband med vårens coronavirusutbrott råder det nu en rejäl efterfrågan på stål.
Uppsving för stålordrar efter covid-19-inbromsningen - stalverk-900
Stålverk. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Wall Street Journal rapporterar att efterfrågan återhämtade sig för bilar, hushållsapparater och maskiner efter att fabrikerna öppnat en eller två månader efter nedstängningen. Som en följd har detta inte bara lett till högtryck inom produktionen men också att priset har rört sig snabbt uppåt.

Priset för varmvalsad plåt har nästan fördubblats sedan i augusti till tvåårshögsta på 900 dollar per ton, enligt S&P Global Patts.

Enligt ståltillverkarna drivs priset upp på panikköp hos vissa av kunderna.

”Det finns folk som köper mer än vad de behöver”, säger Bill Hickey, styrelseordförande för ståldistributören Lapham-Hickey Steel.

Enligt cheferna inom branschen har den mesta av produktionen återstartats men fortfarande fortsätter ordrarna att översvämma utbudet. Ledtiderna för att fylla in order är nu på över tio veckor att jämföra med fyra veckor i somras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.