”USA har inte nått botten”
Mirae grundades 1997 i Korea. När börjar ni marknadsföra era fonder i Sverige?
– Vi har tagit kontakt med Finansinspektionen här i Sverige och hoppas kunna marknadsföra oss i mars eller april nästa år. Vi har redan kontakt med institutioner här i Sverige.
Hur bedömer du att den pågående finanskrisen påverkar de marknader där ni verkar?
– Jag tror att effekten på de asiatiska marknaderna var mycket värre förra gången, 1997-1998, än denna gång. Man ska inte glömma var epicentret är. I USA.
Men krisen är väl knappast bra för Asien heller?
– Den globala krisen är dålig men inte så dålig för resten av världen som för USA.
Varför skonas Asien?
– Det finns några fundamentala skäl till det. Viktigast är kanske att BNP-tillväxten i Asien är hög. Om Japan räknas bort uppgår den till 8 procent i år och kanske 7 procent nästa år.
Och den kan bestå?
– Tittar man på viktiga nyckeltal så framstår Asien som en förebild. Regeringarna har pengar, de är inte i närheten av att vara så belånade som västländerna, konsumenterna har pengar – de är inte heller belånade – och till och med för företagen ser det bättre ut. Asiatiska företag är av tradition försiktiga med att låna pengar.
Men tillväxten sägs ju bero på exporten västerut. Och den mattas väl?
– Vi räknar med att inhemsk konsumtion och investeringar kan ta över en stor del. Se till exempel på det stora stödpaketet från den kinesiska regeringen häromveckan. Konsumtionen främjas också av den fortsatta inflyttningen till städerna.
En del aktieanalytiker här i väst skulle säga att det räcker med att köpa aktier i bolag som exporterar till Asien för att vara med.
– Det kan man naturligtvis göra. Men köper man till exempel Wal-Mart, som ju har stora affärer i bland annat Kina, får man ju samtidigt en exponering mot USA. Varför ska man utsätta sig för det?
Hur ser du på det faktum att de asiatiska börserna har fallit mer än de europeiska och amerikanska?
– Förväntningarna är så mycket värre. Alla nyheter är sensationella och bygger på en överdriven rädsla för Asien. Men fundamenta för Asien är sunda.
Men har inte utländska investerare alltid dragit sig tillbaka illa kvickt från utvecklingsländerna så fort det har krisat det minsta?
– Jo, det kan man säga. Men skillnaden den här gången, jämfört med för tio år sedan, är att vi inte är på väg mot haveri.
Vilka länder föredrar du?
– Kina, Hongkong och Taiwan.
Och vilka branscher?
– Telekom är defensivt. Infrastrukturföretag. Konsumentvaruföretag och allmännyttig verksamhet som el- och vattenverk.
Vilka branscher ska man undvika?
– De stora exportörerna, elektronik och bilar.
Enskilda aktier som du tror på?
– I vår topp-tio-lista har vi China South Locomotive, en av två tågtillverkare i Kina. Ett duopol alltså. Och livförsäkringsmarknaden som expanderar snabbt i Kina. Det är ett oligopol och våra val är China Life och Ping An. De kan båda växa snabbt eftersom det inte finns just någon konkurrens. Som ett fjärde val har jag TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), världens största halvledarföretag.
Hur ser du på börserna i världen just nu?
– Börserna står högre om ett år än i dag. Förmodligen har inte USA bottnat tillräckligt ännu. Andra börser har nått botten även om det, som bekant, är svårt att pricka in den exakta botten. Men det är dags att köpa nu.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.