USA-krisen slår mot Autoliv

Autolivs kvartalsrapport blev ännu ett vittnesmål om den svaga amerikanska konjunkturen och effekterna av terrorattackerna mot landet. Gamla målsättningar för det andra halvåret är nu glömda och bolaget ska skära ännu mer i kostnaderna. På Stockholmsbörsen föll aktien 5 procent efter rapporten.

Den kraftigt försvagade fordonskonjunkturen i USA slår hårt mot Autolivs verksamhet. Prognoserna för resten av året pekar envist nedåt och den resultatförbättring som bolaget hade hoppats på för det andra halvåret lär inte inträffa.

”Det är visserligen hopplöst svårt att göra några prognoser för utvecklingen den närmaste tiden, men det verkar som om det blir svårt att uppnå det”, säger VD Lars Westerberg.

Terrorattackerna mot USA ledde omedelbart till kaos bland biltillverkarna när delarna till produktionen inte kunde skeppas normalt. Den situationen har dock löst sig vid det här laget, men köplusten bland amerikanska konsumenter har fått sig en allvarlig knäck.

”Det är en hel del produktionsplaner som dras ned för tillfället och det går ganska snabbt. Bland återförsäljarna har man infört olika typer av incitament för köparna så inregistreringen för oktober kan nog bli hyfsad, men jag är övertygad om att vi kommer att få se en lägre produktionsvolym framöver”, säger Lars Westerberg.

Bland prognosmakarna räknar man nu med att produktionen hos Autolivs viktigaste kunder, Ford, GM och Chrysler, kommer att minska med 10 procent under det fjärde kvartalet jämfört med förra året. Nedgången i det tredje kvartalet var 12 procent.

I takt med att fordonstillverkarna tvingas dra åt sina egna svångremmar ökar också trycket på underleverantörerna att acceptera sänkta priser. Autolivs lönsamhet har också fortsatt nedåt och det långsiktiga målet om en marginal på 10 procent känns långt borta.

”Det råder en intensiv prispress för tillfället. Tillverkarna själva är hårt pressade och det spiller över på oss. Det går inte att tappa så mycket volym och tro att man ska kunna ha en marginal på 10 procent, under rådande omständigheter så tycker jag att man får vara nöjd med de 5,5 procent vi hade i tredje kvartalet”, säger Lars Westerberg.

Autoliv ska ändå fortsätta att skära i kostnaderna för att bättre kunna möta den fortsatta nedgången i efterfrågan. Ytterligare 50 jobb flyttas från fabriken i Kungälv till Polen och i USA ska 450 jobb flyttas till Mexico. När de åtgärderna är genomförda har bolaget 25 procent av sina anställda i lågkostnadsländer.

”Jag tror att man kan gå upp till 35-40 procent av arbetskraften innan man når någon slags smärtgräns”, säger Lars Westerberg.

Bolaget kommer också under nästa år att få lite extra draghjälp med resultatet från ändrade amerikanska redovisningsregler för goodwill. Skattesatsen kommer att bli lägre och det drar upp vinsten per aktie. Tillsammans med åtgärderna på kostnadssidan kommer de nya reglerna att lyfta vinsten nästa år med 70 miljoner dollar.

Autolivs vinst och omsättning hamnade ganska precis som väntat i torsdagens kvartalsrapport. Vinsten per aktie blev dock lägre än väntat till följd av den höga skattesats som blev följden av de ändrade amerikanska redovisningsreglerna. På Stockholmsbörsen föll också Autolivs aktie med 9,50 till 171,50.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.