USA lyfter på restriktioner för diplomatiska förbindelser med Taiwan

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har lyft på restriktionerna för diplomatiska förbindelser med Taiwan, ett drag som lär förarga Kina.
USA lyfter på restriktioner för diplomatiska förbindelser med Taiwan - Wall-Street_-Martin-Ceralde-Unsplash-600
Foto: Martin Ceralde/Unsplash
Beskedet kom under helgen och bara elva dagar innan president Donald Trump stiger åt sidan. Under hans tid har de politiska spänningarna med Kina varit stora, särskilt kring handelsfrågor och Hongkongs autonoma status.

Kinesisk media har varit snabbt ute med kommentarer på USA:s drag. Nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua), har i en kommentar sagt att Pompeo visat att han är bara ”intresserad av att utlösa oberättigade konfrontationer och har inget intresse av världsfred”. Den engelskspråkiga statsägda tv-kanalen CGTN kallar Pompeos tillkännagivande ett ”fegt sabotagedrag”.

Taiwan har en komplicerad relation med Kina som betraktar ön som en fortsatt del i sin territoriella integritet. Taiwan har dock sedan 1949 agerat som en i princip självständig nation. Detta skedde i samband med att kommunisterna intog makten och utropade Folkrepubliken Kina samtidigt som det dåvarande kinesiska ledarskapet flydde till Taiwan.

Taiwan är inte medlem i FN.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets