Laddar

USA-öppningen utraderade lunchens börsåterhämtning

Kurserna på Stockholmsbörsen öppnade nedåt och ägnade dagen åt ett lyft innan den sista handelstimmens fall. När de amerikanska börserna öppnade nedåt efter ett par svaga rapporter kunde Europa inte stå emot. ECB gav under dagen en ytterligare likviditetsinjektion.

AFV Generalindex backade 0,7 procent till 380 samtidigt som OMXS30-index sjönk 1,0 procent till 1.194. Omsättningen var 21,0 miljarder kronor.

ECB-chefen kommenterade på tisdagen de senaste dagarnas likviditetsstillförsel med att banken tillfört den likviditet som behövs för att upprätthålla en fungerande penningmarknad. I vissa avseenden, säger Trichet, kan det som setts tolkas som en normalisering av prissättningen av risk. ECB tillförde på förmiddagen ytterligare 7,7 miljarder euro i en extra endagsrepa.

Bankaktierna var måttligt populära under dagen och drog ned index. Swedbank handlades till exempel ned 2,8 procent till 240 kronor och SEB backade 2,4 procent till 223,50 kronor.

Flera av byggbolagen gick fortsatt starkt idag. Peab stärktes 4,4 procent till 190 kronor, JM 3 procent till 188,50 kronor och NCC 1,9 procent till 163 kronor. Skanska drogs ned av den svaga avslutningen på börsdagen och backade 1,9 procent till 132,50 kronor.

Teleoperatören Tele2 lyfte 0,6 procent till 119,25 kronor. Holländska KPN uppges vilja köpa Versatels verksamhet i Belgien för cirka 100 miljoner euro. Tele2 är storägare i Versatel och uppger att flera aktörer visat intresse i det belgiska dotterbolaget.

Gruvbolaget Lundin Mining steg till en början men backade till slut 2,4 procent till 83 kronor efter rapport om att resultatet före skatt steg till 194 miljoner dollar i det andra kvartalet från förra årets 51 miljoner dollar. I resultatet ingår dock en positiv engångspost på 50 miljoner dollar.

Nokia varnade för att 46 miljoner batterier som tillverkats av Matsushita riskerar att bli överhettade. Omkring 100 incidenter har inrapporterats globalt, uppger Nokia. Nomuras telekomanalytiker Richard Windsor konstaterar att beskedet har marginell betydelse för Nokia. Vid liknande tidigare fall är det tillverkaren, i det här fallet Matsushita, som fått bära den ekonomiska bördan. Nokia föll 1,8 procent till 207 kronor.

Konfektyrbolaget Cloetta Fazer höjdes 10,1 procent till 244,50 kronor. En av huvudägarna, Malfors, meddelade på tisdagen att de vill se över kapitalstrukturen i bolaget och föreslår en överföring på 40 kronor per aktie till aktieägarna och en split av aktien, 4:1. Malfors äger 20,5 procent av kapital och 39,6 procent av röster i Cloetta Fazer. Hur ägarrivalen i form av finska Fazer ställer sig till förslaget är dock ännu oklart.

Gunnebo Industrier ökade 4,0 procent till 77 kronor efter att ha rapporterat ett resultat före skatt på 52,6 miljoner kronor för årets andra kvartal. Stora Enso meddelade att bolaget köper 28 procent av Stora Enso Poland för 64 miljoner euro. Aktien stärktes 0,2 procent till 112 kronor.

Bland de rapporterande läkemedels- och bioteknikbolagens rapporter var det ömsom vin och ömsom vatten. Biotages halvårsresultat på 19 miljoner kronor efter finans (-13) skjöt upp aktien 7 procent till 12,20 kronor. Sämre gick det för Biolin som backade 8,2 procent till 12,25 kronor efter att ha rapporterat en förlust på 16 miljoner kronor för det första halvåret (-9).

Orexos rapport imponerade inte heller på marknaden och aktien backade 5,3 procent till 107,50 kronor. Resultatet för Orexo blev -57 miljoner kronor efter finans (-24,6).

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.