USA-räntor svagt uppåt

Amerikanska marknadsräntor sjönk rejält i den egna handeln på torsdagskvällen då investerarna återigen flydde från börsen och in i den säkrare räntemarknaden.

Trots att den amerikanska regeringen trätt in för att olja marknaderna på olika sätt är de fortsatt tröga. Åtgärderna har visserligen stabiliserat vissa av de hårdast drabbade marknaderna och gjort att vissa bolag kunnat undvika katastrof, men åtgärderna har inte fått igång mycket utlåning in i ekonomin.

“Marknaderna är fortfarande ur balans. På många marknader måste staten vara köpare för att marknaderna ska fungera”, sade James Bianco, chef på Bianco Research i Chicago, till Wall Street Journal.

De amerikanska biltillverkarnas chefer vädjade på torsdagen återigen i kongressen om statligt stöd, men marknaden är fortfarande inte övertygad om att planen kommer att fungera.

Nu vill biltillverkarna ha stöd på 34 miljarder dollar. Får de inte stöd kommer åtminstone en av de tre biljättarna att falla vilket skulle få konsekvenser för hela den amerikanska ekonomin, enligt billtillverkarna.

Siffror från International Council of Shopping Centers, ICSC, under natten visade att försäljningen i de amerikanska detaljhandelskedjorna sjönk med 2,7 procent i november jämfört med samma månad 2007.

Michael Niemira, chefekonom vid ICSC, skrev i en kommentar att förhållandena för detaljhandeln var extremt svåra i november på grund av den fortsatta påverkan från recessionen och finanskrisen.

“Med denna svaga start på julhandeln – även justerat för speciella faktorer – har ICSC Research reviderat ned sin försäljningsprognos för november-december till oförändrat till -1 procent”, sade han. Han tillade att försäljningen i november påverkades negativt av en tuff jämförelsemånad från året före på omkring 1,5-2,0 procentenhet.

I den asiatiska handeln har USA-räntorna vänt svagt uppåt och handlare som Bloomberg News talat med berodde uppgången på att en teknisk indikator visade att rally de senaste sju dagarna har varit överdrivet.

Räntan på den amerikanska tvååriga statsobligationen var ned 5 punkter till 0,83 procent och tioåringen var ned 5 punkter till 2,58 procent, jämfört med torsdagens svenska stängningen.

I eftermiddag offentliggörs den viktiga arbetsmarknadsrapporten för november månad, som väntas visa att sysselsättningen utanför jordbrukssektorn minskade med 330.000 personer och att arbetslösheten steg till 6,8 procent, från 6,5 procent i oktober, enligt Bloomberg News enkät. I oktober minskade sysselsättningen preliminärt med 240.000 personer.

Japanska marknadsräntor steg på fredagen, främst i mittensegmentet, på grund av oro för att det japanska finansdepartementet ska öka emissionerna av statspapper för att finansiera utgifter för ekonomisk stimulans.

Japans finansminister Shoichi Nakagawa sade på fredagen att han inte kunde utesluta möjligheten för ytterligare ekonomiska stimulansåtgärder med tanke på det allvarliga läget för den globala ekonomin.

På valutamarknaden har euron gynnats på bekostnad av dollarn sedan ECB sänkte styrräntan mer än väntat på torsdagen vilket övertygade investerare om att ECB gör vad som krävs för att förbättra den skadskjutna ekonomin.

I normala fall borde en lägre styrränta få investerare att överge euron, men nu i rådande finanskris ses åtgärden som positiv för euron.

Mot yenen har dollarn blivit marginellt svagare än på torsdagen.

Den japanske ekonomiminister Kaoru Yosano sade att vissa människor kanske köper yenen när de drar sig ur mer riskfyllda investeringar.

Kronan har samtidigt stärkts med 6 öre mot dollarn och var stabil mot euron, jämfört med torsdagens eftermiddagsnoteringar.

På fredagens internationella agenda finns också KPI från Estland och tyska industriorder.

Här hemma publicerar UC konkursstatistiken för november och Riksgälden statens lånebehov under samma månad.

Vice Riksbankschef Svante Öberg håller talet “Lönebildning och penningpolitik” klockan 13.00.

Dessutom har regeringens fyra partiledare med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen kallat till pressträff klockan 10.45.

fredag kl 6.50 (torsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:2818 (8:3380) EUR/USD 1:2757 (1:2677)

EUR/SEK 10:5650 (10:5690) USD/JPY 92:27 (92:66)

Jp obl 2 0,56 (0,56) Jp obl 10 1,37 (1,38)

Ty obl 2 2,14 (2,03) Ty obl 10 3,10 (3,04)

US obl 2 0,83 (0,88) US obl 10 2,58 (2,63)

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.