USA-räntorna faller tillbaka
Rörelsen förklaras med att investerare nu räknar med den senaste tidens ränteuppgångar kommer att leda till att det blir en god efterfrågan vid veckans rekordstora emission av statspapper för 67 miljarder dollar. På valutamarknaden har euron tappat kraftigt mot både dollarn och yenen efter uppgifter i den japanska dagstidningen Nikkei att Ryssland vill förhandla om och skjuta på återbetalningen av utländska lån på 400 miljarder dollar.
Tidig morgon handlas den amerikanska tvååriga statsobligationsräntan på 1,00 procent, 1 punkt ned jämfört med måndagens svenska stängning. Tioårsräntan har samtidigt sjunkit 5 punkter till 2,98 procent.
Dagens blickar riktas mot USA och eftermiddagens och kvällens besked, där finansminister Timothy Geithner presenterar räddningspaketet för finanssektorn klockan 17 och vittnar om Tarp i senaten klockan 16 och Fed-chefen Ben Bernanke vittnar om Feds låneprogram i representanthuset klockan 19. Dessutom ska senaten rösta om stimulanspaketet efter att på tisdagskvällen ha röstat om att avsluta diskussionen om paketet och gå till omröstning. Planerna är att under veckan kunna jämka sig samman med representanthuset för att på fredag ha ett färdigt förslag att lägga fram för president barack Obama.
President Barack Obama talade sig vid en presskonferens under natten varm för stimulanspaketet och sade att det nu råder ekonomiskt nödläge. Han sade också att kreditkrisen inte är över och regeringen måste arbeta tillsammans med bankerna för att de ska “städa upp sina balansräkningar” innan det beslutas om det behövs mer räddningspengar för finanssektorn.
“Vi vet inte om vi kommer att behöva ytterligare pengar, eller hur mycket ytterligare pengar vi behöver, förrän vi ser hur framgångsrika vi är på att återställa en känsla av förtroende”, sade han.
När det gäller det räddningspaket som finansminister Timothy Geithner ska presentera till kvällen så anger källor till Bloomberg News att planen är att söka få privata investerare till bankernas giftiga tillgångar. Ett förslag sägs vara att bilda en så kallad “aggregatorbank” för illikvida tillgångar, som privata investerare ska investera i.
I ett tal under natten sade Fed-chefen i Dallas, Richard Fisher, att arbetslösheten i USA kan stiga till över nio procent och att ekonomin kan krympa med 2,5 procent i år och en återhämtning inleds troligen inte förrän under 2010.
Från USA släpps även statistik över grossistlagren i december, som väntas ha sjunkit med 0,7 procent.
Japanska obligationsräntor visar måttliga förändringar med tioårsräntan ned 1 punkt till 1,31 procent.
Inflationen fortsätter ned i Kina och sjönk till 1,0 procent i januari från 1,2 procent i december, vilket dock var något mer än den väntade inflationen på 0,8 procent.
Inflationen är nu nere på den lägsta nivån på över två år och enligt analytiker skulle inflationen ha varit än lägre, kanske till och med noll, om inte livsmedelspriserna hållits uppe av det kinesiska nyårsfirandet.
PPI i Kina sjönk samtidigt med 3,3 procent i årstakt i januari efter en nedgång med 1,1 procent i december.
Från Storbritannien kom under natten besked att husprisindex enligt Rics sjönk till den lägsta nivån som uppmätts sedan åtminstone 1978. Omsättningen i detaljhandeln steg dock enligt statistik från BRC med 1,1 procent på årsbasis i januari, vilket var den första uppgången på åtta månader.
Enligt BRC-chefen Stephen Robertson var siffrorna dock inget tecken på att konsumenterna nu svängt om och blivit mer benägna att handla, utan det återstår att se om den rea-drivna uppgången i januari kan hålla i sig.
En japansk företrädare sade till journalister att G7-mötet i Rom nästa vecka kommer att upprepa sin hållning mot protektionism.
På valutamarknaden har euron tappat mot både dollarn och yenen efter uppgifter i japanska dagstidningen Nikkei att Ryssland vill förhandla om och skjuta på återbetalningen av utländska lån på 400 miljarder dollar.
Detta fick investerare att bli nervösa för euron på grund av de nära ekonomiska banden mellan Ryssland och euroområdet.
“Eftersom banker i Europa har nära förhållanden med Ryssland ger uppgifterna upphov till oro för förluster , vilket skadar euron”, sade Yuichiro Nakamura, handlare vid Shinkin Central Bank, till Reuters.
Uppgifterna i Nikkei förnekades sedan från ryskt håll under morgonen och yenen återtog en del mark.
Euron har tappat till 1:289 mot dollarn från 1:304 vid måndagens svenska stängning. Dollar/yen visar små förändringar från tisdag eftermiddag.
Den svenska kronan har tappt mot främst dollarn men även mot euron.
Förutom de tunga beskeden från USA står mycket annat på tisdagens agenda. För svensk del kommer statistik över industriorder och industriproduktion samt aktivitetsindex för december, vilket kan bli intressant med tanke på den kraftiga nedgången som noterades i november.
Vid Brunkebergstorg sätter sig Riksbanksdirektionen ned för årets första räntemöte. Beslut meddelas i morgon onsdag och en rejäl sänkning ligger i korten, enligt analytikerna. Enligt SME Direkts enkät räknar de flesta analytiker med en sänkning med 50 punkter från dagens reporänta på 2,00 procent, men en icke föraktfull minoritet tror att det kan bli 75 eller 100 punkter.
På Europaagendan står först industriproduktion från Frankrike och sedan bland annat januari-KPI från Norge och Danmark. Dessutom är det ekofinmöte.
tisdag kl 6.50 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:1486 (8:0028) EUR/USD 1:2886 (1:3041)
EUR/SEK 10:4930 (10:4360) USD/JPY 91:43 (91:47)
Jp obl 2 0,42 (0,40) Jp obl 10 1,31 (1,32)
Ty obl 2 1,45 (1,45) Ty obl 10 3,40 (3,40)
US obl 2 1,00 (1,01) US obl 10 2,98 (3,03)
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.