USA slog M&A-rekord i maj

I USA har värdet på tecknade avtal kopplade till sammangåenden och förvärv, M&A, uppnått en rekordnivå på månadsbasis för maj med ett summerat värde på totalt 243 miljarder dollar. Det rapporterar Financial Times.

Det rekordhöga M&A-värdet överträffar således de tidigare historiska rekordmånaderna före finanskrisen och dotcom-kraschen. Den förstnämnda var i maj år 2007 som då uppgick till 226 miljarder dollar och den andra var i januari år 2000 som var på 213 miljarder dollar, skriver Financial Times och hänvisar till siffror från Dealogic Data.

Bland de stora M&A-avtalen som drivit upp månadsvärdet finns Charters förvärv av både Time Warner Cable och Bright House för totalt 90 miljarder dollar samt Avagos avtal att förvärva Broadcom för 37 miljarder dollar, uppger tidningen.

M&A-avtalen har blivit allt populärare i takt med att börsmarknaden ser en dämpad organisk tillväxt, vilket pressar bolagen på att expandera sina verksamheter och att teckna snabba och enkla avtal som tillför tillväxt, heter det.

En bidragande orsak till rekordsiffran är även dagens låga ränteläge där amerikanska företag kan ”låsa in” sig på billiga långtidslån vilket möjliggör förvärvsfinansieringar.

Enligt Financial Times uppges merparten av förvärven ha finansierats med aktier, betalning av kassaflödesreserver eller på obligationsmarknaden. Även så kallade collateralized loan obligations, CLO, den typ av lånestrukturer som användes före finanskrisen, har återanvänts för att finansiera förvärven.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.