USAs vedergällning sänker Lundin

Lundin Petroleum har återigen hamnat i hetluften på grund av sin verksamhet i Sudan. Den här gången är det dock inte människorättsorganisationer som hotar bolaget utan den amerikanska armén. Det spända läget i världen har fått aktien att backa 25 procent sedan i tisdags.

Lundin Petroleum har inte fått någon lyckad start på sin börskarriär. Aktien började handlas på Stockholmsbörsen den 6 september och klarade sig hyfsat de första dagarna. Terrorattackerna mot USA var dock en knäck för aktien som sedan dess tappat ordentligt.

Orsaken till aktiemarknadens oro är Lundin Petroleums verksamhet i Sudan. Landet var terroristledaren Usama bin Ladens högkvarter innan han flyttade till Afghanistan i mitten av 90-talet. USA har en gång tidigare bombat anläggningar i landet och president George W Bushs uttalanden i förra veckan om att även länder som skyddar och hjälper terrorister ska straffas har därför fått investerarna att dra öronen åt sig.

”Jag tycker regeringen i Sudan har sagt rätt saker. De säger att de är beredda att göra vad de kan för att hjälpa till med USAs undersökning av terrorattacken. För vår del har vi inte ändrat på något utan har kvar all operativ personal vid våra anläggningar”, säger Lundin Petroleums VD Ian Lundin.

Terrorattackerna mot USA har för Sudans del redan inneburit att FN skjutit upp beslutet om att lätta på de sanktioner som finns mot landet. Ian Lundin säger dock att FNs sanktioner inte påverkar Lundin Petroleums verksamhet i sig, men att det förstås vore välkommet om de togs bort.

Några amerikanska oljebolag finns inte i Sudan och USA har egna sanktioner på plats mot landet. I våras lades även ett förlag fram i USA om att alla oljebolag som bedriver verksamhet i Sudan ska förbjudas tillträde till aktiemarknaden i USA.

Samtidigt som Lundin Petroleum har gått kräftgång på börsen har oljepriset skjutit fart uppåt. Spekulationer om en minskad tillgång på olja till följd av konflikter i Mellan Östern har fått priset på brentolja att stiga med knappt 5 procent sedan i tisdags. Ian Lundin räknar dock inte med att uppgången håller i sig.

”Jag tror att vi får se en fortsatt volatilitet i oljepriset de närmaste dagarna. Sedan tror jag att priset kommer att stabiliseras igen kring 25 dollar per fat eftersom det inte är något fundamentalt som har ändrats i marknaden. I sådana här osäkra lägen stiger alltid olja och guld medan allt annat backar”, säger han.

Tecknen tyder nu allt mer på att USA inom de närmaste dagarna kommer att slå till mot Afghanistan i sin jakt på Usama bin Laden. Ett anfall mot Afghanistan påverkar dock i sig själv inte tillgången på olja i världen eftersom landet inte är någon oljeexportör. Risken finns dock att oljenationen Irak förr eller senare dras in i oroligheterna och kan det skulle snabbt leda till en brist på marknaden.

För Lundin Petroleums del spelar dock oljepriset ännu inte någon stor roll. Bolaget är fortfarande i prospekteringsstadiet av sina områden i Sudan och behovet av vidare finansiering är en viktigare fråga.

”Vi arbetar vidare med att utveckla vår verksamhet i Sudan och kommer inom de närmaste dagarna att meddela en nyemission”, säger Ian Lundin, som dock inte vill ge några detaljer kring emissionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.