Utförsäljning på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på måndagen. Den nedåtgående utvecklingen på USA-börserna och på de större börserna i Frankfurt, Paris och London fick en negativ påverkan på Stockholmsbörsen. Oljepriset noteras fortfarande högt.

SAX-index var klockan 13,58 ned med 1,8 procent till 255,8 medan OMX-index sjönk med 2,0 procent till 823,7. Omsättningen uppgick till 8,3 miljarder kronor.

Under måndagsförmiddagen var Old Mutals VD Jim Sutcliffe i Sverige för att träffa en av de större institutionella ägarna till Skandia, skriver Svenska Dagbladet. Sparkoncernen har tagit fram en ny tillväxtplan för Skandia, kallad Turboplanen. Planen innebär bland annat att man frångår principen med självständiga dotterbolag och fördjupar samarbetet med ledningen för det brittiska bolaget Skandia Life UK. Skandia-aktien föll 1,6 procent till 42,9 kronor.

Enlight kommer att flytta noteringen av den nuvarande verksamheten till den Nya Marknaden. Detta sker samtidigt som ett bolag bildas, Fastighets AB Balder som kommer att ta över Enlights börsplats på O-listan. Enlight kan i och med affären utnyttja de förlustavdrag på 400 miljoner kronor som finns i bolaget. Enlight-aktien handlades flitigt, aktien rusade 20,4 procent till 1,6 kronor.

Energisektorn var på stark frammarsch, de rekordhöga oljepriserna gav stöd till branschen. Anledningen till rekordpriserna anses vara den nya regeringen i Iran och den strama efterfråge- och utbudssituationen. Lundin Petroleum steg 2,3 procent till 65,8 kronor efter ett offentliggörande på torsdagen om att produktion från två nya brunnar kommer att påbörjas under det fjärde kvartalet.

Ericsson utökar sitt samarbete med Sun Microsystems. De två företagen skall ta fram java-teknologi för 3G-mobiltelefoner. Ericsson omstrukturerar även sin verksamhet i Kalmar 130 av totalt 230 anställda berörs. En del av tillverkningen kommer att flyttas till Kina. Ericssons A-aktie sjönk 2,3 procent till 25,4 kronor

Telekommunikationsbolaget Tele2 kan bli tvunget att betala 100 miljoner till Telia Sonera därför att Telia hävdar att de har fått betala för höga samtalsavgifter. Telia Sonera slopar idag minutavgiften för fast och mobil telefoni dygnet runt. Tele2:s B-aktie var ned med 3,6 procent till 74,5 kronor.

Den svenska bioteknikindustrin har inte utvecklats lika bra som sektorn har gjort utomlands. ABG Sundal Collier anser att bland de aktier som fortfarande är köpvärda finns Biacore, Biovent, Karo Bio, Medivir och Vitrolife. Bioteknikaktierna steg kraftigt under måndagen, Biacore var upp 0,5 procent till 184,0 kronor, Bioinvent var upp 4,6 procent till 13,5 kronor, Karo Bio var vid den tidiga handeln upp 7,9 procent till 10,5 kronor, Medivir var upp 4,7 procent till 55,5 kronor och Vitrolife var upp 0,6 procent till 18,3 kronor.

Meda har sålt sin verksamhet för parallellimport till BioPhausia. Köpeskillingen var 41 miljoner kronor. Medaaktien steg 0,6 procent till 78,5 kronor och BioPhausia steg 7,7 procent till 2,9 kronor. Peabs konvertibel i Brinova har under en kort tidsperiod fördubblat sitt värde till 500 miljoner. Peab- aktien var oförändrad på 81,3 kronor. Brinova sjönk 0,9 procent till 110,0 kronor.

Investmentbanken Morgan Stanley upprepar rekommendationen övervikt i pappersföretaget SCA. Riktkursen är satt till 300 kronor. SCA:s B-aktie steg 0,2 procent till 250,0 kronor Medecinteknikbolaget Q-med blir genom en serie transaktioner ensamma ägare till Ixions njurstensprojekt, Oxalat. Q-med sjönk 1,14 procent till 172,5 kronor.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.