Uthålligt tillväxtbolag
Perbio Science, bioteknikföretaget som Perstorp delade ut till sina aktieägare i oktober 1999, har gått överraskande bra. Få hade nog väntat att just detta företag skulle få en så snabb tillväxt och bli det högst värderade bioteknikföretaget på Stockholmsbörsen. Efter kollapsen för Maxim och bakslag för flera av de forskningsinriktade bolagen är numera Perbio störst med ett börsvärde på drygt fyra miljarder kronor.
I fjol ökade vinsten 50 procent till 150 miljoner kronor. De senaste fem åren har den årliga vinstökningstakten legat på samma nivå. Bakom uppgången ligger en kombination av stark marknad, en rad produktlansering och en skicklig företagsledning, under ledning av VD Mats Fischier.
Målsättningen är att omsättningstillväxten framöver ska vara 35-40 procent årligen, inklusive förvärv. Huvuddelen av tillväxten har hittills varit organisk, men en rad förvärv har gjorts och fler ska det bli. Dessutom har startegiska samarbeten startats med större läkemedelstillverkare.
Kartläggningen bra
Perbio levererar olika typer av verktyg, både till den producerande läkemedelsindustrin och de forskande bioteknikföretagen. Industrin köper serum, medier och sterila vätskor för att kunna tillverka bioteknologibaserade läkemedel och vacciner. De forskande bolagen behöver reagenser för att kunna studera nukleinsyrorna i cellkärnan (DNA och RNA) och produkter för att analysera proteiner.
Kartläggningen av människans arvsmassa har ökat möjligheterna att skapa nya läkemedel. Nästan alla läkemedel har som mål att antingen imitera eller motverka ett protein. Men den nya kunskapen om arvsmassan har antalet målmolekyler ökat från dagens omkring 500 till kanske 10.000. För att se hur dessa nya målmolekyler påverkas behövs verktyg som snabbt och i stor mängd kan testa miljontals olika läkemedelssubstanser. Detta innebär att marknaden för Perbios produkter vidgas högst väsentligt.
Mer forskning
För att kunna möta denna efterfrågan med mer kvalificerade produkter har Perbio dragit upp sina satsningar på forskning och utveckling under senare tid. För några år sedan motsvarade FoU-insatsen fyra procent av omsättningen, nu ligger den kring sju procent. Därigenom kan företaget få bättre betalt för sina produkter, vilket förbättrat marginalerna. Man blir heller inte så utsatt som tidigare för lågpriskonkurrens.
Marginalerna har också förbättrats genom att Perbio tagit över tidigare distributörer. Fler distributörer kommer att övertas, främst i Europa och Japan, där Perbio har en svagare ställning än i USA.
Det är i USA som huvudmarknaden finns, liksom den snabbaste tillväxten. Ungefär två tredjedelar av försäljningen går till den amerikanska marknaden, där Perbio också har de flesta av sina anställda. En notering på Nasdaq-börsen planeras för övrigt i år.
Perbio är ett relativt litet företag men har en världsledande ställning på flera områden, bland annat på så kallade bioprocessbehållare och serum. Många tror att bolaget förr eller senare kommer att slukas av någon av de större, och högre värderade, amerikanska konkurrenterna. Det är möjligt. Men flera köpande bioteknikbolag har nyligen bestraffats av aktiemarknaden med kurssänkningar eftersom förvärv kan spä ut vinsten och ge lägre tillväxt. Så det är inte säkert att Perbio, som har en något sämre lönsamhet än de amerikanska företagen, är ett så intressant objekt i dagsläget.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.