Utklassar svenskarna
”Vi får inte hybris. Absolut inte”, säger Nils Petter Hollekim, Sverige- och Nordenförvaltare på Odin Fonder.
Han har 20 års erfarenhet i branschen och vet att framgångar inte varar för evigt.
– Det ändras över tid. Det er hyggelig hvis vi lykkes, säger han ödmjukt.
Men det går inte att komma ifrån att Odins fonder haft en sällsynt bra utveckling sedan starten 1990. Tre av de fyra högst rankade fonderna på Morningstar är Odins. Förra året gick samtliga nio fonder bättre än index. Allra bäst gick det för offshore- och maritimfonderna, som uppvisat genomsnittliga avkastningar på 62 respektive 55 procent per år de senaste tre åren.
Tidningarna söker ofta efter mirakelfonder och nu är det förvaltarna på Odin som utsetts till bragdmän. Nils Petter Hollekim tycker dock inte att Odin förtjänar någon hjältestatus.
– Jag uppfattar att de flesta fondbolag gör det de säger att de ska göra. Didner & Gerge investerar i tillväxtbolag. Robur är mer av en indexerad fond. Vid olika tidpunkter går olika fonder bra, säger han.
Men faktum kvarstår att Odin Fonder har uppvisat väldigt goda resultat under en lång period. Odins Sverigefond har varit den högst avkastande Sverigefonden under den senaste fem- respektive tioårsperioden och den finska fonden är, med en avkastning på över 4 000 procent de senaste 15 åren, den högst avkastande av alla fonder i hela Europa under perioden. Även Europafonden var med en avkastning på 51 procent förra året, första året under Odins egen förvaltning, en av de bästa i sitt slag.
Liksom andra fonder har Odin fonder påverkats negativt av nedgången på börsen i maj. Offshore-, maritim- och Norgefonderna har sjunkit med 18,1, 7,7 och 11,2 procent på tre månaders sikt. Men enligt förvaltningschefen Jarl Ulvin är det inget för spararna att oroa sig för.
– Man får inte stirra sig blind på kortsiktiga resultat. Vi är tydliga med att informera kunderna om att man ska spara i Odin Fonder inte “trejda”. Ibland sticker vi, ibland mister vi i försprång, men över tid är vårt mål att slå index.
Nedgången på börsen har dessutom gjort att såväl Norge- som maritimfonderna har nått bättre resultat relativt index än före turbulensen. Och Sverigefonden har gått fortsatt bra.
Några försäljningar till följd av nedgången har Odin Fonder inte tvingats göra.
– Vi väntade oss en korrigering och har legat rätt. Därför har vi sluppit sälja. I fjol var det jobbigare. Under nedgången i oktober tvingades vi avyttra en del aktier.
Under turbulenta tider tar ofta högriskbolagen stryk. Tillväxt- och småbolagsaktier har under sommaren fallit tillbaka något medan övriga aktier stått ganska still. Det är en annan förklaring till att Odin, som investerar i värdebolag med låg tillväxt och stabil vinst, trots allt klarat sig hyfsat väl.
Det senaste året har präglats av tillkomsten av många nya fonder på marknaden. Med framgångsrika förvaltningsresultat i bagaget borde Odin vara den första att haka på trenden. Men några nya fonder ligger inte i pipeline.
– Det mest naturliga för oss vore att starta en global fond, men vi har inga planer på det nu. När det gäller branschfonder är vi försiktiga. Vi är inte trovärdiga inom vilka sektorer som helst. Ska man starta en sektorfond, ska man göra det inom ett område man behärskar, säger Jarl Ulvin.
– Det här är seriös business. Vi förvaltar folks sparkapital. Därför vill vi ha egen kontroll, tillägger han.
Kravet på kontroll är anledningen till att fond-i-fond-lösningar inte heller lockar.
Dessutom behöver Odin inte starta nya fonder för att locka kunder, vilket förvaltare som uppvisat dåliga resultat ibland tvingas göra.
Odin Fonder startades 1990 och är ett helägt dotterbolag till Sparebank 1-gruppen i Norge. Bolaget förvaltar nio fonder, blandat länder-, region- och sektorfonder. Med 240 000 privatkunder är det den huvudsakliga kundgruppen, men Odin riktar sig även till institutioner. I dag finns fem ansvariga förvaltare, var och en ansvarig för en eller två av de nio fonderna. Att hitta stjärnförvaltare har inte varit svårt. De söker sig till Odin, menar Nils Petter Hollekim. Men inte på grund av att bolaget betalar högst löner eller ännu högre bonusar.
– Vi betalar våra anställda bra, men inte bäst. Du klarar inte att behålla folk bara med hjälp av bra löner. Det finns ett stort intresse för vårt sätt att arbeta och det ser vi som ett viktigt kriterium för att locka folk, säger han.
Kundernas avgifter och förvaltarnas bonusar är inte avhängiga av förvaltningsresultaten. Det gör att Odin undviker att locka till sig de girigaste typerna och i stället attraherar dem som uppskattar investeringsmetoden, tror förvaltarna.
Nyckeln till framgång är en kombination av filosofi och gott hantverk, säger Jarl Ulvin.
– Vår filosofi är att ge meravkastning genom att investera i värdebolag. För att lyckas krävs ett gott hantverk – duktiga och erfarna förvaltare som kan sitt jobb.
Grundtesen i investeringsfilosofin är att kapitalmarknaden är ineffektiv på kort sikt, vilket gör att det alltid finns felprissatta aktier. Eftersom börsen är effektiv på lång sikt, kommer bolagen förr eller senare att värderas korrekt. Att investera i värdebolag kan låta osexigt. Det kan synas bättre att placera sina pengar i heta tillväxtaktier, med snabba vinster. Men den eviga debatten om huruvida investeringar i värde- eller tillväxtbolag är mest framgångsrika, pekar på att investeringar i värdebolag lönar sig i längden. Sedan 1975 har värdeindexet MSCI Value Index överträffat Growth Index med 160 procent, om man återinvesterat utdelningarna. På kort sikt kan det förhålla sig annorlunda. Att investera strikt i värdebolag leder ofta till stora svängningar.
En förklaring till Odins makalösa prestation de senaste tre åren är just att värdebolag stigit kraftigt på börsen. Tillväxtaktierna, som stod högt i kurs kring millennieskiftet, har släpat efter. Då, kring år 2000, lekte livet inte fullt lika mycket för Odin Fonder. Bolaget fick utstå mycket kritik. Det var svårt att sitta lugnt tillbakalutad och med is i magen titta på när it-aktierna dagligen steg mot nya höjder och det var inte utan viss vånda som Odin Fonder stod utanför.
– Vi blev frustrerade och vi fick skäll, men när vi såg prissättningen på aktierna blev vi förundrade och rädda. Det verkade som om folk hade kastat ut miniräknarna genom fönstret, säger Jarl Ulvin.
Odin stod med rätta emot trycket.
– Vi ändrar inte en filosofi som fungerar bra, även om det under en period går dåligt. Risken med att tänka för smart är att man inte blir uthållig. Det gäller att ha tålamod och tänka långsiktigt, säger Jarl Ulvin.
Odin Fonder arbetar med megatrender. Fondbolaget söker tendenser i samhället som bör leda till att en viss typ av aktier går upp.
– En tydlig makrotrend vi fann tidigt var globaliseringen. Vi såg en ökad ekonomisk samverkan i världen och vi såg att Kina skulle komma starkt. Men man behöver inte investera i kinesiska bolag för att ta del av landets ekonomiska uppsving. I stället kom vi fram till att transportbehovet skulle öka och investerade framgångsrikt i shipping. Vi investerade också i metallföretag för att kineserna efterfrågar metall, säger Jarl Ulvin.
– En annan trend vi trott på är energi. Vi såg att sektorn var massivt undervärderad, samtidigt som det fanns ett uppdämt behov av energi. Vi misstänkte att oljebolagen skulle tjäna mycket framöver. Vi investerade redan 2000-2001 i oljerelaterade bolag, men boomen kom inte förrän nu. Vi visste att det var klockrent, men vi var för tidigt ute. Med tålamod fick vi till slut rätt.
– Vi såg också att efterfrågan på fisk ökade, samtidigt som mängden viltfångst var konstant. Därför trodde vi på ökad efterfrågan på odlad fisk. Vi investerade tungt i industrin och har tjänat mycket på det.
Viktigt för att nå positiva resultat är också den noggranna genomgång av bolagen som förvaltarna gör innan de investerar.
– Vi gör väldigt mycket fotarbete själva. Det är krävande och arbetsamt, men det ger resultat. Jag tror inte att det är många fondbolag som besöker företag i samma utsträckning som vi, säger Jarl Ulvin.
Det rör sig om flera besök på samma företag och om kontakter med fabrikspersonal, kunder, leverantörer och andra ur bolagets kontaktyta som kan ge förvaltarna information om och insikt i företagen.
– Avgörande är att vi alltid gör egna analyser. Vi litar bara till oss själva, tillägger han.
Till sin hjälp har förvaltarna en stab av analytiker som letar och analyserar undervärderade bolag. Det ger de ansvariga förvaltarna tid att besöka verkligheten. Intressanta investeringsobjekt hittar man inte framför ett excelark.
Odin lägger också stor vikt vid ägarstyrning.
– Vi är aktiva på corporate governance. Vi sitter med i valberedningarna och vi för en dialog med styrelsen, säger Jarl Ulvin.
Förvaltarna är samtalspartners till styrelsemedlemmar och får på så vis kunskap om bolaget, samtidigt som de kan bidra med sin finansiella expertis.
– Aktiv corporate governance betalar sig. Det ger effekt. Det visar många exempel.
Många framgångsrika investeringar har inneburit en tillströmning av kunder och förvaltat kapital. Portföljen har ökat med fem miljarder kronor sedan årsskiftet. På det stora hela är det positivt, men en snabbt ökande storlek kan vara ett dilemma, eftersom en liten fond kan ta ett stort “bet” i ett mindre bolag och få god utväxling. Ju större fonden är, desto fler lyckosamma placeringar och desto större bet måste tas för att fondens resultat ska påverkas. Men Nils Petter Hollekim oroar sig inte.
– Vi har mycket kvar innan vi ser att storleken blir ett problem. Det enda vi tvingas undvika är mikrobolagen, med ett börsvärde på mindre än 150 miljoner kronor, men historiskt är det inte där vi har varit framgångsrika.
Trots turbulensen på världens börser har Odin Fonder en positiv syn på marknaden.
– Det vi har sett är en korrektion. Korrektionen var något kraftigare än vi trott, men bolagen visar på tillväxt i såväl intäkter som vinster och prissättningen på de nordiska börserna är inte orimliga. Det gör att vi är fortsatt optimistiska, säger Nils Petter Hollekim.
– Vi tycker framför allt att Europa- och USA-börserna ser billiga ut.
Men turbulensen gör det viktigt för Odin att hålla sina kunder välinformerade, säger Jarl Ulvin och Nils Petter Hollekim i munnen på varandra.
– Under nedgången i oktober var vi mycket mer aktiva med informationsspridning än vi varit tidigare. Det är avgörande för att kunna behålla kunder under dåliga perioder. Vi har tagit in fler informatörer och varit bättre på att ta kontakt med våra kunder. Speciellt viktigt är det att informera sektorfondernas kunder. Deras risk är högre och kunderna är snabbare på att byta fonder.
Trots den senaste tidens turbulens verkar kunderna lugna, säger Jarl Ulvin. Kanske har de vant sig vid att det svänger om man vill liera sig med Odins, men sitter man still i båten får man så småningom vara med om en härlig resa.
LOTTA DINKELSPIEL
lotta.dinkelspiel@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.