Utmana dig själv!

För att förverkliga en dröm, eller nå ett mål på vägen, krävs handling. Vi måste agera. Motivation är bränslet som ger oss handlingskraft och driver oss framåt i livet, det är lätt att inse. Vad som däremot kan förvåna är i hur mycket vi själva påverkar vår egen motivation. Visst kan vi inspireras av vår omgivning, men det är inom oss själva som känslan av motivation skapas.

Tänk på en situation där två personer gör samma jobb. Den ena är fylld av arbetsglädje, får mycket gjort och upplever att tiden flyger förbi. Samtidigt känner sig den andra uttråkad, irriterar sig på sin oförskämt motiverade kollega och räknar sekunderna till utstämpling. Den första personen får belöning medan han jobbar, medan den andra personen antagligen befinner sig där för att hämta ut en belöning i framtiden, som exempelvis lön eller status.

Inre motivation handlar just om att få belöning medan vi arbetar, i form av energi och positiva känslor. Det får oss att må bra och det driver oss framåt. Ju mer du lär dig om dig själv, desto större sannolikhet att du hittar detta tillstånd allt oftare. Fundera på de gånger då du har varit mest motiverad i livet. När brann du verkligen för någonting? Hur kändes det? Finns det någon gemensam nämnare mellan de gånger då motivationen skjutit genom taket?

I boken Intrinsic Motivation at Work beskriver Kenneth W. Thomas fyra potentiella gemensamma nämnare. Enligt Thomas blir du kanske motiverad för att du känner att du:

* Gör något meningsfullt och viktigt.

* Har valfrihet och kan göra det du gör på ditt sätt.

* Är kompetent och presterar bra.

* Gör framsteg mot ditt mål.

Det viktiga är din egen känsla och hur du uppfattar situationen. Även om känslan självklart samspelar med omgivningen så finns det mycket du själv kan göra för att lyfta den till en högre nivå.

Inspirera dig själv!

Rätt inspiration utifrån eldar på din inre motivation. Gör därför en inventering av vad som inspirerar dig. Det kan vara allt från skogspromenaden, en bra bok, projektet på jobbet, eller en speciell person, till salsadans, pokerkväll, meditation eller en resa. Var kreativ och tänk i nya banor. Ta en stund för dig själv eller brainstorma med en vän, och lista:

* 10 saker som du vet inspirerar dig.

* 10 saker som du inte provat, men som du tror kan inspirera dig.

* 10 ytterligare saker som inspirerar människor i din omgivning.

Utmana dig själv!

Utmana sedan dig själv på två fronter. För det första, fråga dig själv hur motiverad du är i en viss situation på en skala 1-10. Om du inte är nöjd, rannsaka dig själv och ta reda på vad som fattas. Vad hindrar dig från att känna full motivation och fullt driv? Saknas det en känsla av mening, valfrihet/påverkan, kompetens eller framsteg? Var så specifik som möjligt. Identifiera sedan minst tre saker som du kan göra för att täppa till luckan. Det kanske innebär att du förändrar ditt mål, tar ett snack med din chef, går en kurs eller ser på saken ur ett annat perspektiv.

För det andra, gå tillbaka till listan på inspirationskällor, och skapa en strategi där du steg för steg lyfter in fler upplevelser i livet som verkligen inspirerar dig.

Fira dig själv!

Glöm inte heller att klappa dig själv på axeln så ofta du kommer ihåg. Vi människor motiveras av uppskattning och bekräftelse för det vi gör, men den behöver nödvändigtvis inte komma utifrån. Det viktigaste är att du känner dig nöjd med dig själv. Skapa därför små ritualer för att fira dina egna framsteg eller för att stötta dig själv vid motgångar. Du kanske gör det till en vana att tacka dig själv för ett bra jobb med litet tyst pep-talk, och så kanske du slår på stort då och då och firar dig själv med en lyxig middag eller en skön spa-behandling.

VECKANS BESLUT:

Bestäm dig för att ta ansvar för din egen motivation, i stället för att vänta på att någon annan ska göra det. Sätt av tid denna vecka och fundera på vad som verkligen tänder glöden inom dig. Fundera på vad som inspirerar dig och utmana dig själv på att lyfta din motivation. Passa också på att avsluta varje dag med att tacka dig själv för något som du är nöjd med.

CARL LINDEBORG Arbetar som föreläsare, utbildare och coach inom ledarskap, hälsa och personlig utveckling i det egna företaget Energize, energize.nu. Carl Lindeborg är civilekonom, advanced personal trainer och utbildad i mental träning. Tidigare har han arbetat som managementkonsult vid McKinsey & Co.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.